Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 650 ezer lakás melegéről gondoskodott távfűtés tavaly a KSH adatai alapján. Ezen ingatlanok döntő többsége lakótelepi panellakás, azonban a technológiát néhol új ingatlanfejlesztéseknél is alkalmazzák. A távfűtéses lakások legnagyobb része – mintegy 240 ezer – a fővárosban található, ezek mintegy fele négy kerületre koncentrálódik: Óbuda-Békásmegyerre, Újpestre, Újbudára és Angyalföldre. További öt kerületben él 10 ezernél több család távfűtéssel: Kőbányán, Zuglóban, Újpalotán, Kispesten és Csepelen. Ugyanakkor van hat olyan kerület is, ahol egyáltalán nem használnak távfűtést – írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

Az ország más részeiben is alapvetően nagyvárosi jelenség a távfűtés, a 410 ezer vidéki lakás nagyjából 70 százaléka valamely megyei jogú városban található. Székesfehérváron, Tatabányán, Győrben, Pécsen, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden a húszezret is meghaladja az érintett háztartások száma. Közéjük tartozik néhány száz fogyasztó híján Dunaújváros is, ahol a lakások 83 százaléka távfűtéses.

Ezeket az ingatlanokat nem érintette a rezsidíjak emelkedése, azonban sokasodnak az arra utaló jelek és híradások, hogy a házgyári lakásokhoz is begyűrűzhet a földgáz árának emelkedése.

„Amennyiben a távfűtéses lakások esetében is megjelennének a megemelkedett rezsiköltségek, úgy ez a változás egy dinamikusan változó ingatlanpiaci szegmensbe érkezne, hiszen a házgyári otthonokat érintő adásvételek száma tavaly több mint 20 százalékkal, 20 ezer fölé nőtt, míg az áremelkedés mértéke megközelítette a 13 százalékot. Ugyanakkor két éve megfordult az a tendencia, hogy a panellakások áremelkedése más lakóingatlan típusoknál meredekebb, és tavaly a lakáspiac minden szegmensét szinte azonos mértékű emelkedés jellemezte” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A közelmúltban a panellakások általában is jól eladhatók voltak. Befektetésnek is megfeleltek, nem jelentett különösebb hátrányt, ha kimaradtak a felújításból, hiszen bérbeadás szempontjából nem volt jelentős különbség panelprogramos és felújítatlan épületben lévő lakások között. Ám ha érdemben nő a távfűtés díja, akkor igazán fájdalmassá válhat a fogyasztáskontroll hiánya, és a kényszerű pazarlás. Ezzel külön pályára kerülhetnek a már energetikailag korszerűsített, s az abból eddig kimaradt lakótelepi lakások.

 

Nagy a szórás

A fővárosi Havanna lakótelepen 453 ezer, Kaszásdűlőn 736 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár tavaly a NAV statisztikái alapján. Vidéken még nagyobbak a különbségek: az ózdi Béke és Vasvár úti lakótelep 90-100 ezrétől a Budaörsi lakótelep 600 ezréig terjed a skála.

„A rezsiköltségek növekedésének következményeként valószínűsíthető, hogy könnyebben és gyorsabban lesznek eladhatók az egyedi mérős, külön szabályozható, új ablakokkal felszerelt, hőszigetelt lakások, míg a többiek iránt mérséklődhet a kereslet. Új szempontok is megjelenhetnek a vevőknél. Számíthat majd, hogy az épület szélére esik-e a lakás, vagy éppen a födém alá, azaz, hogy rendesen körbefűtik-e a szomszédok. Fontosabb lesz az is, hogy milyen a tájolása, süti-e direktben a nap” – mondta Valkó, aki azzal is számol, hogy rezsiugrás esetén nőhet a nyomás a közös képviselőkön és a lakóközösségeken, hogy mielőbb pótolják az elmaradt energetikai korszerűsítést.

Ám ebből bármilyen eredmény már csak jövőre lenne várható és nagy szerepe lehet annak, hogy hogyan élik meg az érintettek az idei telet. Ez mozgathatja majd a panelpiaci árakat is. Ugyan már egy-két hónapon belül érezhető fékeződés lehet az energiarizikós lakások iránti keresletben, de az árak mozdulása inkább csak a tél után valószínű.