Évről évre egyre melegebbek lesznek a nyarak, és úgy tűnik, ez Magyarországot különösen érzékenyen érinti. Az Eurostat adatai alapján 42 év alatt háromszorosára nőtt a hűtési igényt kifejező hűtési index, a fűtési igény pedig tizedével csökkent. Magyarországon hatszorosára emelkedett a hűtési index, az OTP Ingatlanpont szerint pedig a felmelegedés hosszútávon az ingatlanválasztási preferenciákra is hatással lehet.

A legtöbben klímával védekeznek a hőség ellen, de ezzel növelik az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátás miatt további felmelegedést okoznak.

„Hőérzet szempontjából egy belvárosi lakás többnyire hátrányból indul egy zöldövezeti házhoz képest, de az sem mindegy, milyen a lakás tájolása és milyen napszakban vagyunk otthon” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Télen a déli fekvésű dolgozószoba az ideális, nyáron viszont elviselhetőbb az északi tájolás. Ha a távmunka továbbra is a mindennapok része marad, akkor ezek az igények hangsúlyosabban megjelenhetnek az ingatlankeresők szempontrendszerében” – tette hozzá.

A felmelegedés mellett a növekvő rezsiköltségek miatt is felértékelődtek a fenntartható otthonok. Ezek jellemzően kevesebb energia felhasználásával biztosítanak az év minden napján optimális hőmérsékletet. Az újépítésű ingatlanok július 1-jétől csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha legalább BB energetikai besorolásúak. Ezeknél az ingatlanoknál már alapfelszereltség az árnyékolók és a redőnyök megléte. Ezzel szemben a magyarországi lakásállomány túlnyomó többsége továbbra is korszerűtlen, a vevők részéről azonban megnőhet az igény az árnyékolóval, redőnyökkel rendelkező lakásokra, illetve a már felújított, panelprogramos lakásokra. Érdekesség, hogy ha van az ablak előtt árnyékot adó fa, az szintén dobhat az ingatlan értékén. A fa egy hosszú évek alatt megtérülő, generációkon átívelő befektetés lehet.

„Az éjszakai szellőztetés, a főzés minimalizálása, és a nem használt berendezések kikapcsolása mellett a nyílászárók cseréjével, utólagos szigeteléssel csökkenthetjük szinte bármelyik ingatlan nyári hőmérsékletét. Napelemek telepítésével pedig tovább csökkenthető a károsanyag-kibocsátás és a rezsiköltség is” – mondta Valkó.