Az építőipari vállalkozások túlnyomó része mikro- vagy kisvállalkozás, ezek pedig nagyon gyakran fejlesztő cégek alvállalkozóiként dolgoznak. Sokan közülük még a kata szerint adóznak, de szeptember 1-jétől ezt már nem tehetik meg, vagy pedig nem számlázhatnak céges megrendelőknek, tehát alvállalkozóként sem dolgozhatnak.

A céges megrendelésekről történő lemondás jelentős érvágás lehet az építőipari kisvállalkozóknak, hiszen ezek általában nagyobb munkákat, nagyobb bevételt jelentenek

- nyilatkozta Németh László IPOSZ-elnök a szaklapnak

Az adónem váltása jelentős többletterhekkel járna az építőipari vállalkozóknak. Az adóterhek mellett több adminisztrációra, több energiabefektetésre kell készülniük a vállalkozóknak, ez alapján pedig várható, hogy árat fognak emelni. Azoknak is árat kell emelniük, akik úgy döntenek, szeptembertől csak magánszemélyeknek dolgoznak és folytatják a katás adózást, hiszen a céges megrendelések híján csökkenni fog a bevételük.

Áremelés vagy feketézés

A drága építőanyag és a munkaerőhiány miatt jelenleg is nehezen megfizethető egy-egy építőipari kivitelezés, ezért várható, hogy egyre többen dolgoznak majd számla és garancia nélkül. „Biztosan nőni fog a feketemunka aránya, pedig korábban a kata bevezetésével éppen ezeket a problémákat akarták kiküszöbölni” – mondta Németh. A feketézés során pedig megnőhet a kóklerek aránya a piacon, akik jelentős károkat okoznak a megrendelőknek, hiszen egy elrontott munka után még felhasznált anyagot sem lehet beépíteni.

Az építőiparban már most is sokan dolgoznak teljesen hiányzó vagy hiányos szakmai ismeretekkel. Felelős műszaki vezetőt pedig szeptembertől még drágább lesz alkalmazni, hiszen a kivitelező vállalkozók, akiket eddig megbíztak, többnyire szintén kata-adózók, hiszen mellékállásban végzik ezt a tevékenységet. Építőipari kivitelező cégeknek ők sem adhatnak számlát, tehát vagy számla nélkül dolgoznak, ami csökkenti a garancia súlyát, vagy keresnek más mellékállást.

Sokan pedig egyszerűen abbahagyhatják a munkát, ami tovább súlyosbítja a minőségi és mennyiségi szakemberhiányt.