Kevesebb mint fél éve van az otthonfelújítási támogatás igénylésére a családoknak. A kormány jelenleg december 31-ig tartja érvényben a legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára a kedvezményes hitel lehetőségét. A kamattámogatott hitel jelenleg 9 bank kínálatában elérhető – írja közleményében a Duna House.

Tavaly közel 88 ezer igénylés futott be a Magyar Államkincstárhoz, az idén augusztusig folyósított támogatások összege pedig meghaladja a 128 milliárd forintot. Az állam a felújítási költségek felét vállalja át, ez legfeljebb hárommillió forint lehet.

Az egyedi állami kamattámogatás fix, max. 3 százalékos kamattal, legfeljebb 6 millió forintig, maximum 10 éves futamidőre igényelhető. A jelenleg elérhető legkedvezőbb törlesztőrészlet 6 milliós hitelajánlatnál 10 éven keresztül fixen, 57 936 forint havonta. Pozitív elbírálás esetén a 3 milliós otthonfelújítási támogatást automatikusan, előtörlesztési díj felszámolása nélkül beletörlesztik a hitelbe, ezáltal a törlesztőrészlet havi 29 ezer forintra módosul.

A hitelből finanszírozott munkák elvégzésére egy év áll rendelkezésre. Nem kedvezményes, banki hitel esetén ez az időtartam két év, és ilyen esetben számlát sem kell bemutatni a bank felé, a kölcsön futamideje pedig akár 30 év is lehet. A rugalmasságnak azonban ára van: hasonló konstrukció, tehát tíz éves, 6 millió forintos hitel esetén akár 72 ezer forintnál is több lehet a havi törlesztőrészlet.