Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) pénteken közölte, hogy februárban az előző havinál 6,5 százalékkal több használt lakást adtak el. Elemzők 0,7 százalékos emelkedésre számítottak a januárban mért 1,3 százalékos csökkenés után - adta hírül az MTI. Tavaly februárhoz képest 7,2 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások februári ütemével számolva egy teljes évben 5 millió 770 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 5,5 milliós számot vártak az év második hónapjáról.

Februárban a használt lakások mediánára éves szinten 8,0 százalékkal, 270 ezer 100 dollárra nőtt, és már a 96. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben. Az átlagár 6,0 százalékkal 305 ezer 800 dollárra emelkedett.

Az eladások februári üteme mellett 3,1 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 9,8 százalékkal, 1 millió 470 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

A jelzáloghitelkamatok fokozatos csökkenése fellendítette a vásárlási kedvet. Ráadásul a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosult, így az utóbbi években stabilan nőtt a kereslet a saját tulajdonú lakások iránt.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata több mint hároméves mélypontra süllyedt. Február végén 3,45 százalékon állt, ami csaknem másfél százalékponttal kevesebb a 2018 novemberében elért csúcshoz képest.