Évek óta a németek és a kínaik vásárolnak a külföldiek közül legnagyobb számban ingatlant Magyarországon - jelentette a Magyar Nemzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018-ban 1106 német állampolgárt regisztrált, náluk csak néggyel voltak kevesebben a kínaiak.

Míg a német állampolgárok alig 14 százaléka vett lakást a fővárosban, addig a kínaiak közül tízből kilencen tettek így. A németek átlagosan 18 millió forintot költöttek egy lakásra, miközben a kínaiak 43 mil­liót. A 120, átlagosan 57 éves svájci vásárló után a németek a legidősebbek, jellemzően 55 évesek.

Az osztrákok a határ közelsége miatt keresnek ingatlant Nyugat-Magyarországon. Akár második lakásnak, akár befektetésnek vásárolnak Sopronban vagy Szombathelyen, az ingatlanhoz viszonylag könnyen és gyorsan el tudnak jutni. A német állampolgároknál is előnyt jelent az autóval is megtehető távolság  A fővárostól keletre jellemzően nincs nyugat-európai kereslet.

A nyugatiak elsősorban téglaépítésű családi házban gondolkodnak: átlagosan 12 millió forintért nyolcvan négyzetméter körüli házakat vásárolnak.