A rezsicsökkentés korlátozása és a magas építőanyagárak miatt vége lehet az ingatlanpiac menetelésének – áll az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzésében.

A kereslet egyelőre még a 2019-eshez képest is magasabb: a júniusi 11,7 százalékos infláció mellett ugyanis nincs olyan, a lakosság számára is elérhető, alacsony kockázatú befektetés, ami eddig meg tudta volna verni az ingatlanok reálértékben mért teljesítményét. Ennek is köszönhető, hogy az idei második negyedévben átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Magyarországon jelenleg 13 évnyi átlagfizetésből lehet megvenni egy átlagos, 90 négyzetméteres ingatlant, míg ez a szám Németországban 10 és fél év.

Már látszódnak a repedések a falon

Az Equilor szerint azonban már látszódnak a repedések a falon. A pénzromlás üteme feltételezhetően júliusban is tovább emelkedett, ami azt jelenti, hogy a kamatemelések vége még nem látható: akár 13 százalékosra is emelkedhet a kamatszint. A további kamatemelések pedig felgyorsíthatják a kereslet csökkenését, ami a nagyobb és nem energiatakarékos ingatlanoknál stagnáláshoz, esetleg árcsökkenéshez vezethet. Jelenleg a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanokat keresik legjobban a vevők.

Az Equilor elemzésekre hivatkozva azt írja, az áramfogyasztás terén kicsivel több mint négymillió embert, a gázfogyasztás terén pedig közel hárommillió embert érint a rezsiemelkedés, tehát a kormányzati várakozásoknál többet. Úgy látják emiatt a vásárlók – beleértve a befektetőket is – áttérnek a kisebb és energiatakarékosabb lakásokra, aminek jelentős hatása lehet a magyar ingatlanpiacra.