Összesen 16 ingatlan értékesítésére írt ki nemzetközi és nyílt, egyfordulós pályázatot az V. kerületi önkormányzat a napokban. Az ingatlanok forgalmi értéke a tulajdonosi bizottság által tárgyalt értékbecslések alapján összesen mintegy 2,7 milliárd forint - tudta meg a Telex.hu, amely szerint a nyíltságot hátráltatja, hogy bár az ellenzéki önkormányzati képviselők kérték, a fideszes többség nem hagyta, hogy rendesen hirdessék meg az ingatlanokat a nagy eléréssel bíró sajtóban. Csak a napokban kerültek fel a hirdetmények az önkormányzat portáljára, valamint a Mai Belváros nevű kerületi lapban olvashatók a felhívások.

A kormánypárti politikusok szerint erre azért nincs szükség, mert az évek óta használaton kívüli, leromlott műszaki állapotban lévő helyiségekre enélkül is vadásznak a hazai és külföldi befektetők, akik az önkormányzati portálon, vagy a kéthetente megjelenő kerületi lapban megtalálják a felhívást, ezután pedig könnyedén kiválthatják angol és német nyelven is a befektetői tájékoztatókat.

Ahogyan idén már két korábbi körben, úgy ezúttal is az önkormányzatot terhelő társasházi közös-, illetve állagmegóvási költségekkel indokolták az eladási szándékot, továbbá azzal, hogy ezen ingatlanok "jellemzően több mint 10 éve üresen állnak".

A felhozatalban van két Deák Ferenc téren álló irodahelyiség (465 és 515 millió forint indulóárral), két Dorottya utcában lévő földszinti ingatlan (34, illetve 61 millió forintért), három irodahelyiség a Semmelweis utcában (160,9, 121,6, valamint 180,4 millió forintért), a Semmelweis utca egy másik épületében 158,7 millió forintért egy első emeleti lakás, valamint a Steindl Imre utca egy házának három helyisége (18,2, 28, továbbá 124,9 milliós árért). A pakk része még két hatalmas irodahelyiség is eladó a Zoltán utca 8. szám negyedik, illetve ötödik emeletén, amikért 200 és 100,1 millió forintot várnak, a Váci utcában is eladó egy 414 négyzetméteres irodahelyiség 356 millió forintos áron, míg a másik, szintén félemeleti, 288 négyzetméteres iroda 247,6 milliós irányáron lett meghirdetve.

A portál információi szerint az eredeti, nyár végi előterjesztésben még nem szerepelt, ám az októberi 20-i zárt tulajdonosi bizottsági ülést követően mégis meghirdette az önkormányzat azt a 43 négyzetméteres üzlethelyiség, amely a Városház utca 16. földszintjén található, és amelytől 31,8 millió forintért válna meg az önkormányzat.

Nemcsak az önkormányzat, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is sorra hirdet árveréseket, hogy szabaduljon az ingatlanaitól.

A Belváros vezetése nem először értékesíti a helyi köztulajdonban lévő ingatlanokat, sok esetben vitákat, és korrupciógyanút is felvetettek már ezek az ügyeletek. Korábban az ügyészség is nyomozott az értékesítések miatt, de nem emeltek vádat.