Ingatlannet.hu

Milyen árakra számíthatnak azok, akik lakást bérelnének?

Az Ingatlannet.hu júniusi adatai alapján összesen négy egyetemváros lakásbérleti díjainak alakulását követtük nyomon az elmúlt két évre visszamenőleg, illetve hasonlítottuk össze az országosan jellemző árakkal. A fővárosban bérelhető lakások mellett Debrecen, Pécs, valamint Szeged albérletpiacára helyeztük a fókuszt.

A kollégiumi elhelyezés megpályázására – intézménytől függően – általánosságban még augusztus első hetéig van lehetősége a hallgatóknak. Akinek nem sikerül bejutni, elmulasztják ezen határidőt, vagy egyéb okokból döntenek albérlet mellett, széles kínálattal találhatja szemben magát.

A napfény városában átlagosan 1000 forinttal alacsonyabb árat kérnek egy négyzetméter kibérléséért, mint a fővárosban. Szegeden az idei első fél év végén a lakásbérlés előtt állók 2119 forint per négyzetméteres, míg Budapesten 3192 forintos átlagos díjra számíthatnak.

Ötödével csökkent a bérleti díj

A fővárosban albérletre meghirdetett ingatlanok ára átlagosan 7,6 százalékkal esett tavaly júniushoz, és csaknem 20 százalékkal 2019 azonos hónapjához viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy két évvel ezelőtthöz képest egy 50 négyzetméteres lakás esetében havonta 38,7 ezer forinttal alacsonyabb összeget kell félretenni az ingatlan bérléséhez idén júniusban.

Országosan átlagosan azonos maradt az egy négyzetméterre vetített lakbér – 2019 júniusa óta ez az összeg folyamatosan 2550 és 2700 forint körül mozgott, ez idáig egyik hónapban sem érve el egészen az utóbbit. Szintén 50 négyzetméteres ingatlannal kalkulálva az országos átlagos adatok alapján tehát havonta mintegy 133 ezer forintért lakhatunk albérletben.

Mennyiért lakhatunk albérletben Debrecenben, illetve Pécsen?

A vidéki egyetemi városok közül leginkább a debreceni árak közelítik meg az országos átlagot – a tulajdonosok ugyanis havi 2400 forint per négyzetméteres áron kínálják bérlésre az ingatlanokat. Aki a Tiszántúl legnagyobb városában kezdi meg a hallgatói életet, és kollégiumi elhelyezés helyett albérletbe szeretne költözni, garzont már havi 60 ezer forinttól találhat. Két évvel ezelőtt átlagosan 8,6 százalékkal kevesebbért, négyzetméterenként 200 forinttal alacsonyabb áron lehetett lakást bérelni.

A PTE leendő hallgatói a szegedi áraknál mintegy 100 forint per négyzetméterrel magasabb átlagos díj mellett találhatnak lakhatást, 2230 forintos négyzetméteráron. Pécsett tehát 50 négyzetmétert szaktársakkal, barátokkal együtt átlagosan 111 ezer forintért bérelhetnek - itt az elmúlt két évben összesen 4,8 százalékkal drágultak az albérletek.

Venni vagy bérelni?

A lakhatás finanszírozásához kapcsolódó kiadások összegzésénél természetesen a lakbéren kívül az ingatlan felszereltségétől, típusától és állapotától függően nem szabad megfeledkezni a közös költség, a rezsi, illetve a kaució mértékéről sem, hiszen a bérleti díjat ezen tételek akár másfélszeresére is duzzaszthatják.

Mindezek figyelembevételével az egyetemi évek elején érdemes meggondolni, hogy van-e lehetőség az albérlet helyett megvásárolni a megfelelő ingatlant.

Ha öt, a felsőoktatásban töltött évvel számolunk, egy 50 négyzetméteres lakás esetén annak bérlésére a fővárosban mintegy 9,5 millió forintot, a vidéki egyetemi városokban 6-8 millió forint közötti összeget kell szánni.

Budapesten az aktuális adatok alapján egy ekkora panellakáshoz mintegy 30 millió forintért lehet jutni, míg Szegeden 19 millió, Pécsett 17 millió, Debrecenben pedig 23 millió forintot kérnek egy ugyanekkora ingatlanért.

Ingatlannet.hu