A gyerekesek körében alig érezhető a vásárlási kedv csökkenése – derül ki az ingatlan.com és a Reacty Digital online reprezentatív kutatásából.

Összességében kevesebben terveznek ingatlant venni tavalyhoz képest, de ez a csökkenés leginkább a gyerekteleneknek köszönhető. A megkérdezettek 12 százaléka venne egy éven belül lakóingatlant, szemben a tavalyi 16 százalékkal. A gyerekesek körében a vásárlási kedv aránya 18 százalék, a nem gyerekesek körében 10 százalék.

„Egyértelműen látszik az óvatosság a felmérés eredményeiből. A járvány előtti stabil gazdasági kilátásokkal szemben most sokan áremelkedésre számítanak, ezért inkább kivárnak” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a bizonytalan gazdasági környezetben sokan biztos menedékként tekintenek az ingatlanokra: a befektetési céllal lakást vásárlók száma egy év alatt 13-ról 17 százalékra nőtt. Annak ellenére vásárolnak egyre többen befektetési céllal, hogy a lakóingatlanok ára emelkedik, a költözési kedv pedig csökkent: a lakáskiadással járó hozam tehát mérséklődött.