Továbbra is folyamatos az ingatlanárak növekedése, elsősorban a panellakások drágulása szembeötlő. Az országos panel árindex alapján nominál értéken megduplázódtak az árak 2008-hoz képest, de reál értéken is bőven meghaladta a bő tíz évvel ezelőtti szintet.

Egyedül a nyugat-magyarországi panellakások képeznek kivételt, ahol még bőven 200 százalékpont alatt áll az index, szemben a kelet-magyarországi 218-as és a budapesti 230 százalékpontos értékkel. Ez forintban kifejezve 272 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent nyugaton, 309 ezer forintos átlagértéket keleten, míg a fővárosban ennek majdnem duplája jellemző a DH felmérése szerin.

Budapesten közel 50 százalék a 15 millió forint feletti hitelügyletek aránya, vidéken a hitelfelvevők harmada 5-10 millió forint közötti összeget igényel. Az árakhoz hasonlóan nő az átlagos hitelnagyság is, amely emelkedés elsősorban a vidéki területeket érinti nagyobb mértékben.

Eladói oldalon a fővárosban a nagyobb lakásba költözés a fő motivációs ok, míg vidéken az örökölt ingatlanokat értékesítik a legnagyobb százalékban.