Soha nem volt még ennyire kevés elérhető új építésű lakás a fővárosi ingatlanpiacon – áll az Otthon Centrum júniusi felmérésében. Egy új lakás négyzetméterének átlagára már elérte az 1,419 millió forintot a fővárosban, ami 27,5 százalékos emelkedés az utóbbi egy évben.

Budapesten jelenleg 354 lakásberuházás zajlik, ami összesen 28 ezer lakást foglal magába. Ezeknek azonban több mint harmada, 9600 lakás egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, és mindössze 4400 lakás tart ott, hogy már felkerült a hirdetőoldalakra.

A XII. kerületben van olyan újlakás-projekt, ahol az átlagos négyzetméterár 3,67 millió forint. A Hegyvidéken és az I. kerületben több helyen is lehet bőven 2 millió forint feletti négyzetméterárakat találni. Abszolút árban a dél-pesti kerületek a legolcsóbbak, például Soroksáron 835 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Az Otthon Centrum szerint a beruházók ugyan elkezdik az engedélyeztetési eljárást, de a hirdetéssel kivárnak, míg a vásárlók sietnek a vásárlással a romló hitelezési feltételek és az ukrajnai háború miatt.