Érthetetlen pénzszórásra derült fény a fideszes kerületekben

Sok Fidesz vezette fővárosi önkormányzat hosszú évek óta mélyen ár alatt adja el lakásait, pedig nyerni is lehetne az üzleten - írja a Népszava.
Szász Péter, 2019. október 7. hétfő, 07:42
Fotó: Napi.hu

A lap arról készített összeállítást, hogy a budapesti kerületekben, mennyiért adják el az önkormányzati lakásokat. Több fideszes önkormányzat féláron szabadul meg a méregdrága ingatlanoktól.

Az V. kerület majdnem 30 milliót érő önkormányzati lakásokat adott el 2018-ban az V. kerület kevesebb mint 14 millió forintért, 18 millióra becsült lakásokat lehetett féláron megvenni Erzsébetvárosban, 13,8 milliós ingatlanokat 5,8 millióért adott el a VIII. kerület, Ferencváros 17 helyett 7 milliót, a XII. kerület pedig 28 millió helyett csak 18-at kért a vevőktől.

A Népszava szerint a fideszes trükk, hogy nem egyben kell eladni nagy palotákat, mert az szemet szúr, hanem sok kis lakást kell mélyen ár alatt értékesíteni ugyanolyan haszon eléréséért. A nagy botrányt kavaró ingatlanpanamákra egykor a Fidesz könnyen kimondta a hanyag, sőt a hűtlen kezelés vádját, miközben a kormánypárti kerületek a mögöttünk lévő önkormányzati ciklusban nagyobb kárt okoztak a közösségnek a sok-sok kis lakás eladásával.

Mindennek persze megvan a jogi háttere: az V. kerületben például még Rogán Antal aláírásával született egy rendelet, amely szerint "az ingatlan "vételára a lakás forgalmi értékének 50 százaléka", ha az előző öt évben teljes felújítást végeztek az épületben, akkor 80 százaléka.

A Népszava ugyanakkor ellenpéldákat is felhoz. Vannak olyan kerületek, ahol a forgalmi értéken, sőt néhol afölött adják a lakásokat. A legnagyobb nyereséget a XIII. kerület tudta elérni, ahol az átlagosan 2,8 millióra becsült ingatlanokat végül 7 milliós áron adták el, s a pénzt új lakások építésébe forgatták vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.10.09 20:17

@antitroll: Most ettől tényleg jobb lett Zugló, egyelőre még itt élek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.10.09 00:21

A náci hazaáruló fizeSS maffia nyilván szarbángecivel az élén mindigis lopott csalt hazudott pazarolt... és ez nem érthetetlen... egy maffiának egyfelől be kell biztosítania a zsákmány kb felét, nehezebb időkre ugyebár, lényegében egy szindikátusi viszmajor alapjuk van nemzetközi offshore számlákon, több ezer milliárd forint értékben... ebbe pedig folyamatosan kell pumpálni a nagy pénzeket... Emellett biztosítani kell a fejesek igényeit, lásd Borkai jellegű luxus orgiák, amit azt ne higgyük hogy nem csinálnak az ájtatos NER gengszterek évente százával száz és százszor ugyanígy illetve még extrémebb módon... Akkor elmegy ugyebár sok 10 milliárd ezekre a kis murikra is, hiszen a lelket is ápolni kell... és nem is sorolom, mert lehetne a végtelenségig, hogy mikre "kell" a pénz egy maffiakormánynak.... Tehát persze hogy szóják, lopják, pazarolják, számolatlanul és látszólag érthetetlenül....ha azt feltételezzük jóhiszeműen hogy egy korrekt társaság akkor biztos hogy érthetetlen volna, de nem korrekt társaság, hanem maffiaállam maffiakormány a magyar történelem legundorítóbb rablógyilkos parazita patkányfalkája.... és ha valaki kétli... csak ha majd lesz egy szám csak a Borkai pazarlásairól és pofátlan aljas sátáni dőzsöléseiről csak úgy az Úr nevében, konzervatív értékek mentén és összevetjük hogy a kórházaknak mekkora pénzügyi és eszköz béli hiányai vannak, melyek miatt ORSZÁGOSAN 40 EZER MAGYAR EMBER HAL MEG IDŐ ELŐTT, de nekik jobban megéri Borkai pöcsének a kényeztetése, és a betevő kokain adagja, akkor nagyjából mindent már értünk is....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.07 09:20

@terabit:
Gyere be a belvárosba!
Itt millió forintos négyzetméter árak vannak, üzleti hasznosításra is kiválóak. Itt lehet kaszálni egy 50%-os áron történő bevásárlással. Előtte még a felkért értékbecslő a valós piaci ár alá becsüli 50%-al és máris negyedáron vásárolják meg akik belül vannak a bűvös körön.
Ezután az ingatlant sok esetben még kamatmentes részletekben fizetik egy ideig, amíg jó áron tovább nem adják.
Ezek az ingatlanok ezután kiválóan alkalmasak valós értéken történő cégekbe apportálásra és egyéb üzleti jellegű hasznosításra.
Erre az értékesítési módra lehetőséget adó szabályozást még a rogáni éra előtt teremtették meg, de nagyüzemi alkalmazására Rogán polgármestersége alatt került sor. Száz feletti ingatlan esetében játszották el. Juhász ha jól emlékszem 140 körüli korrupciógyanús, vagy hűtlen kezelés gyanús ingatlanügy adatait gyűjtötte ki. Csak ingatlanonként 10 millióval számolj, de ennek valószínűleg inkább a többszöröse a reális szám!
Nagyot nyerni csak nagy értékű ingatlanokkal lehet.
Ezután értelmet fog nyerni a Rogán család hihetetlen ütemű gazdagodása és a helikopterezés is.
Most a Fidesz szar helyzetben van, mert az ellenzék közös polgármester jelöltjét nem tudje ilyenekkel támadni, pedig elvileg magas labda. Tüttő Kata annak az egykori Leisztingernek a volt élettársa, aki a jelek szerint bizniszelt velük.
Itt van ám élet, nincs unalom! Nem csak a lerobbant, meg a lefalazott hasznosítatlan ingatlanokon lehet duzzogni! :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.10.07 07:55

18 milliós lakás az Erzsébetvárosban, inkább a romhalmaz kategóriának tűnik. Ettől persze még egy vizsgálatot megérne.

De akár lehetne példát venni a Karácsony vezette zuglói példaértékű ingatlan kezelésre, itt az önkormányzati ingatlanokat lefalazzák és hagyják összedőlni, mint tőlem nem olyan messze egy többlakásos ingatlannak már teljesen szétrohadt a teteje, lassan a környéke is életveszélyes lesz, ha elkezdenek potyogni róla az elemek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html