A KSH-adatokat összevetve az eladási mutatókkal állapította meg a Portfolio, hogy mely magyarországi kistelepülések büszkélkedhetnek a legdrágább ingatlanokkal.

1. Szőlő, hegy, tópart

A Balaton északi partján valóban mesebeli környezetbe illő Ábrahámhegy a maga 1,274 milliós négyzetméterárával került a dobogó első helyére.

Itt egy mindössze 550 fős balatoni kistelepülésről van szó Veszprém vármegyében.

2. A budapesti agglomeráció legértékesebb települése

A fővárosi agglomerációban található Remeteszőlősön csupán pár forinttal maradt el az ingatlan- négyzetméterár az ábrahámhegyi átlagtól: itt 1,273 millió forint volt a fajlagos átlag.

A Budakeszi járásban fekvő Remeteszőlős lakossága sem éri el az ezret, ráadásul Magyarország legkisebb területű településéről van szó.

3. A Balaton partja, ahol társasházat (is) vesznek

Tihany esetében érdekes tendencia, hogy a balatoni település esetében nem a családi ház eladások hajtották fel az átlagárakat, hanem a társasházi adásvételek.

Bár ettől függetlenül a körülbelül 1500 fős Tihanyban sem adták olcsón a kertes házakat, amelyeknél így is 1 millió forint környékén alakult az átlagos négyzetméterár.

A társasházi lakásoknál viszont ez több mint 1,6 millió forint volt 2021-ben. Így jött ki végül az 1,25 millió forintos összesített átlagos tihanyi négyzetméterár.

+ 1. meglepetés a nyugati határszélen

A Győr-Moson-Sopron megyei Zsira szinte meglepetés szerűen került fel a listára: a település valószínűleg azért hasíthat a maga kiemelkedő négyzetméteráraival, mert közvetlenül az osztrák határ mellett található, a Répce folyó közelében.