Olcsó balatoni nyaralót keres? Mutatjuk a lehetőségeket

Több tucat Balaton-közeli településen az ingatlanok átlagára nem éri el a 10 millió forintot. Míg Balatonlellén maximum 10 millió forintból alig 30 négyzetméteres ingatlant tudunk vásárolni, a Zala megyei Vindornyafokon már 4-5 millió forintért elérhető egy 60 - 120 négyzetméteres ház. A Kékszalag vitorlásverseny bójakerülő városai közül Balatonkenesén 445 ezer, Siófokon 572 ezer, Keszthelyen pedig 318 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a nyaralókat az ingatlan.com friss összeállítása szerint.
Szepesi Anita, 2019. július 20. szombat, 09:17
Fotó: balatonfured.hu / Vörös Ákos - Képünk illusztráció.

Július közepén összesen 38 olyan Balaton-közeli település van, ahol átlagosan 10 millió forint alatt is lehet nyaralót vagy lakóingatlant vásárolni - állapította meg a szakportál, amely ezúttal a Kékszalag vitorlásverseny apropóján mérte fel a piacot. Balogh László vezető gazdasági szakértő kiemeli, a keresletnek megfelelően a tóhoz közelebbi településeken jóval magasabbak, míg a távolabbi községekben viszont egyre lejjebb mennek az árak, s a falusi csok ezen a piacon is élénkülést hoz.

A legalacsonyabb árakat a Balatonberénytől 10 kilométerre található Holládon találták, ott átlagosan 3,3 millió forintba kerül egy-egy ingatlan. A 10 millió forintos átlagszintet pedig Öreglak mellett Vállus is alulról súrolja, igaz ezek a települések is a Balatontól 10-20 kilométerre helyezkednek el.

Az elemzés szerint a Balaton közelében több mint 100 településen kínálnak 10 millió forintnál olcsóbb ingatlanokat, többek között Balatonlellén, Zánkán, Alsópáhokon, Raposkán vagy Vindornyafokon.

A négyzetméterárakat vizsgálva kiderül, az olcsóbb nyaralók között is nagyok a különbségek. Balatonlellén az átlagos négyzetméterár ugyanis 432 ezer forint, ugyanez a Keszthelytől 15 kilométerre található Vindornyafokon mindössze 53 ezer forint.

Példaként megemlíti, egy 80 négyzetméteres 2 szobás Balatonberény közelében, Szegerdőn található házat, 9,9 millióért, egy a siófoki Aranyparttól 11 kilométerre lévő Ádándon álló, kétszobás házat 8,9 millióért, a balatonboglári Platán strandtól alig 12 kilométerre elhelyezkedő Gyugyon álló, 2+1 félszobás parasztházat, a hatalmas kerttel együtt 8,5 millió forintért kínálják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.07.22 17:05

Nincs is attól jobb mint péntek délután vagy szombat délelőtt dugókban ácsorogva eljutni a nyaralóba hogy lenyírják a füvet, meglocsolják a virágokat és megnézzék hogy mit loptak el vagy rongáltak meg. Aztán vasárnap délután hazamenni a fizetős pályán 25 km/óra átlagsebességgel :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html