Pénzzé tette több ingatlanát is az MNB alapítványa

A jegybank Pallas Athéné-alapítványai (illetve 2020 eleje óta már csak egy alapítvány, mivel összeolvadtak) alá tartozó ingatlanos cégek eladták két, a budapesti Millenárison található irodaházukat - közölte az alapítványi vagyont kezelő Optima Zrt. a Hvg.hu-val.
Domokos László, 2020. február 11. kedd, 13:45
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel - Képünk illusztráció.

Az ügyletek 2019 közepén zajlottak: az Optimum-Alfa és az Optimum-Omega július 8-ával vásárolták vissza vállalati kötvényeiket az alapítványoktól. Az alapítványok ugyanis úgy adtak gyakorlatilag kölcsönt a cégeknek még 2016-ban, hogy azok 2031-ben lejáró vállalati kötvényeket bocsátottak ki, amelyeket az alapítványok vettek meg. Az Alfa 8,3 milliárd forintot, míg az Omega 2,2 milliárdot kapott így.

A Millenáris Classic és Avantgarde irodaházak új tulajdonosa a Skygreen Buildings Kft., amelyet 2018 végén vásárolt meg a Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap. Ez 2018 júliusa óta létezik, és az Equilor Alapkezelő Zrt. kezeli - számolt be a portál.

Az alapítványok a Millenáris-irodaházakon túl megváltak még egy, 2016-ban beszerzett ingatlantól, a Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes irodakomplexumtól. Ennek tulajdonosa az alapítványok Optimum-Delta nevű leánya volt, amely november 7-én vásárolta vissza vállalati kötvényeit az alapítványoktól. A Delta kötvényeiből két körben vásároltak az alapítványok, egyszer 6,8, egyszer pedig 2,7 milliárd forint értékben. A debreceni ingatlan vevője a CW1 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap - ezt szintén 2018 júliusa óta létezik, és szintén az Equilor Alapkezelő kezeli.

Szintén az Equilor Alapkezelő közelében kötött ki a Vízház Zrt., és azzal együtt a Várkert Bazár tőszomszédságában álló Ybl Vízház. A Vízházat a cégadatbázis tanúsága szerint 2020 januárjával szerezte meg a Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap - amely 2019 szeptembere óta létezik, kezelője az Equilor.

Az Optima egy másik ingatlanos leányától is megszabadult nemrégiben, 2019 novemberében váltott tulajdonost a Seven House Ingatlanhasznosító Kft. Új tulajdonosa ennek is egy ingatlanalap lett, ezúttal a Capstone által kezelt Garda alap

A Váci úti gigaberuházásnál, amelyért az Optimum-Béta Kft. felel, pedig 2020 januárjában ugyanis két újabb tulajdonost jegyeztek be a Chi Fu Central Europe Kft.-t és a Váci Enterprise Kft.-t.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az ügyletekből befolyt pénzt az alapítványok a vagyonkezelő cégükbe, az Optimába csoportosították át - vállalati kötvények formájában. Így az alapítványok 2019 végén összesen már 238 milliárd forintnyi Optima-kötvényt tartottak öt különböző sorozatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.02.12 08:04

kibujt a szög a zsákból,, az alkimista matolcsy régi hazafias terve valósul, a "közpénz elveszti jellegét és magánpénzé alakul" bonyolult, ép ésszel és jogilag szinte követhatetlen uton, majd polt lecsap rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html