Egy kétszáz lakásból álló budapesti lakópark építtetője nyerészkedett az eladó lakásokon – írja közleményében a Pest Megyei Főügyészség. Az építtető a lakásait főleg magánszemélyeknek adta el 2016-tól kezdve, 85-98 százalékos készültségi szintnél viszont munkaerőhiányra hivatkozva egyoldalúan felbontotta a szerződéseket, később pedig újra eladta a lakásokat. Az első körös vevők csak akkor kapták vissza a pénzt, amikor a vállalkozónak sikerült másik vevőt találnia.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint az első körös vevőkkel kötött szerződések feltételei tisztességtelenek voltak, a fogyasztót kiszolgáltatott és bizonytalan helyzetbe hozták, emiatt a szerződés érvénytelen. Ráadásul azt sem tisztázta a szerződés, hogy munkaerőhiány esetén a szerződés megszűnik, vagy pedig az eladó felfüggeszti a lakások átadását. A szerződés szerint a vállalkozó visszatarthatta saját teljesítését a vásárló bármilyen, akár elhanyagolható késedelmére hivatkozva.

Az ítélőtábla szerint az is tisztességtelen volt, hogy az eladó a vételár visszafizetését a lakás újbóli értékesítéséhez kötötte. A szerződésben egy jövőbeli, bizonytalan, a fogyasztó számára előre nem látható és befolyásolható feltétel állt a papíron, a fizetési határidőt tehát nem határozta meg megfelelően.

Az ítélet hatálya kihat minden, a vállalkozóval szerződő ügyfélre, tehát minden olyan egyedi szerződésre, amelyben a tisztességtelen kikötés megtalálható.

Az eset nem egyedüli, az ügyészség azóta már újabb pert indított másik lakóparképítő és -értékesítő céggel szemben is hasonló szerződési kikötés miatt. A lakások átadására az eredeti határidőig itt sem került sor. Ez a per még folyamatban van, a Fővárosi Törvényszék hoz döntést hamarosan.