Kétes régiós elsőséget szerzett Prága

A prágai lakások átlagos négyzetméterára felveszi a versenyt Berlin hasonló mutatójával, ami pedig a lakosok fizetéséhez viszonyított árat illeti a cseh főváros régiós első.
Barabás Júlia, 2019. július 21. vasárnap, 16:23
Fotó: Pixabay

A Prága belvárosában lévő átlagos lakások ára nem csupán magasabb a kelet-közép-európai régió más fővárosaiban kialakult áraknál, hanem vetekszik a berlini ingatlanárakkal is - adta közre a Numbeo szakportál adatait a Radio Praha.

Nominális összehasonlításban Münchenben kerül a legtöbbe egy lakás Közép-Európában, a négyzetméterár 3,17 millió forintnak felel meg. Frankfurtban ugyanez a mutató 2,04 millió forint, Bécsben kétmillió forint, Berlinben pedig 1,84 millió forint.

Ami a keresetekhez mért viszonylagos összehasonlítást illeti, erről egészen más a kép. A müncheni átlagár az átlagos havi nettó kereset 378 százaléka, miközben Prágában ez a mutató 419 százalék. Pedig a cseh fővárosban "csupán" 1,53 millió forintnak megfelelő koronát kell fizetni négyzetméterenként. Varsóban a relatív mutató 295 százalék, Pozsonyban és Krakkóban 292-292 százalék.

Ami a külvárosi árakat illeti, Berlinben 1,23 millió forintos, Prágában egymilliós Pozsonyban pedig 660 ezer forintos négyzetméterárral lehet számolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.07.22 05:13

Biztos a magyar CSOK miatt ott is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html