Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén a második negyedéven mindössze egy új raktárral, az Inpark Páty 12,2 ezer négyzetméteres új blokkjával bővült a budapesti és Budapest környéki ipari ingatlanállomány. A második negyedévben a bérlők 60 ezer négyzetméternyi területet kötöttek le, ami 72 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában és 42 százalékkal marad el az előző negyedév tranzakciós volumenétől - derül ki a BIEF friss összesítéséből.

A kereslet nem egészen felét a szerződéshosszabbítások tetté ki, az új szerződések részaránya 31, a bővüléseké 23  százalék, előbérleti szerződést nem regisztrált a BIEF.

Összesen 18 ügyletet rögzítettek, ezek közül egy megállapodásban érte el a lekötött méret a 10 ezer négyzetmétert, az átlagos raktárnagyság 3,3 ezer négyzetméter volt.

A bérletek 93 százalékát logisztikai parkokban hozták tető alá, ezeknél közel 4 ezer négyzetméter volt az átlagosan kibérelt területek nagysága. A városi logisztikai központokban 1000 négyzetméter az átlagos terület nagysága.

Az üres területek aránya negyedéves szinten 0,7 százalékponttal csökkent, jelenleg 3,5 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy június végén összesen 74 ezer négyzetméternyi ipari  ingatlan terület állt üresen, 5 ezer négyzetméternél nagyobb raktárat mindössze két épület kínált.

A második negyedévben a nettó abszorpció közel 26 ezer négyzetmétert tett ki. (Olvasta már? Újabb problémák a lakáspiacon.)

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel