Egyelőre nem forgatta fel az ingatlanpiacot a rezsiszabályok módosítása, hiszen az első magas számlákkal csak a téli hónapokban, november, december környékén fognak szembesülni az emberek. Ekkor viszont több százezer korszerűtlen lakóingatlan rezsiköltsége ugorhat meg jelentősen, ezért jövő év elejétől elindulhat egy nagyobb lakáseladási hullám, ami megtörheti a hét éve tartó folyamatos lakásárdrágulást - írja a lap.

Az eladott házak és lakások 60 százaléka átlagos vagy annál rosszabb energetikai besorolású, pedig ezek még a piacképes, eladásra szánt, jobb állapotú ingatlanok.

Több százezerre tehető azon lakások és házak száma, amelyek tulajdonosainak komoly problémát fog okozni télen a rezsiszámlák kifizetése - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Nem jó most többgenerációs házban lakni

Főként a nagyobb alapterületű, rosszul szigetelt, elavult nyílászárókkal rendelkező, gázfűtéses lakások és házak kerülhetnek be nagyobb számban a kínálatba. Vélhetően az idősebb szülők nem tudják majd fenntartani azokat a többgenerációs, 300-400 négyzetméter alapterületű családi házakat sem, ahonnan már kirepültek a gyerekek. A panelok a távfűtés miatt egyelőre megúszhatják, hogy komolyan dráguljon a rezsi.

Ezekkel szemben az újépítésű, jó energetikai besorolású lakások ára felfelé kúszhat, főleg ha emberek megpróbálnak megszabadulni régi ingatlanjaiktól és ezek között keresni újat.

abban ugyanis bizonyosan nagy változás jön majd a lakáspiacon, hogy ezentúl fontos szempont lesz a lakásvásárláskor a rezsiköltség is. Eddig mindössze 10 százalékos árkülönbség volt egy kevéssé energiahatékony, felújításra szoruló ingatlan, és egy felújított vagy újszerű lakás között.

- mondja a szakértő.