Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely ellenzéki többségű önkormányzata, amely idei költségvetésében több mint 666 millió forint „vagyongazdálkodási bevételt” irányzott elő. A Fidesz közgyűlési frakciója szerint nem megfontolt gazdálkodás, hanem vagyonfelélés zajlik.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester úgy fogalmazott,

az önkormányzatnak a város működőképességének megőrzése érdekében minden lehető forrást mozgósítania kell, a vagyonértékesítés csak egy az alkalmazott eszközök közül. Ha a központi költségvetésből megfelelő támogatás érkezik, menet közben is leállítjuk az értékesítést.

„A családi ezüst már elfogyott, most az aranyat adják el”

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető szerint viszont „a családi ezüst már elfogyott, most az aranyat adják el”, amivel nem értenek egyet, ezért nem szavazták meg az előterjesztést.

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén döntöttek arról is, hogy

az önkormányzat ingyenesen több mint 10 ezer négyzetméteres területet biztosít a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia új kézilabda-csarnokának építéséhez, amelynek tervezéséhez a Magyar Kézilabda Szövetség határozata szerint 89,6 millió forint már rendelkezésre áll.

Az önkormányzat saját forrásaiból nem tudja vállalni a csarnok felépítésének és fenntartásának költségeit, a milliárdos nagyságrendűre becsült beruházás forrásai egyelőre nem ismertek, a terület felajánlásával a város csupán azt fejezte ki, hogy nem kívánja útját állni a fejlesztésnek.

 

 

 

Nem akar önkormányzati épületet átvenni az egyház Szombathelyen

Nem jelentkezett az önkormányzatnál az egyház olyan kéréssel, hogy városi tulajdonú épületet, ingatlant akar tulajdonba venni – mondta Nemény András polgármester a szombathelyi közgyűlés ülésén, a nyugat.hu beszámolója szerint.

Egy tavaly elfogadott törvény értelmében az egyház olyan ingatlanokra is igényt tarthat, amelyek soha nem voltak a tulajdonukban, elég az, ha most az egyház használja valamilyen feladat ellátására.

Elsősorban önkormányzati ingatlanokról van szó, az egyházak végeznek szociális, karitatív, oktatási feladatokat is, amihez jellemzően az önkormányzatok adnak használatba épületeket. Ezekre az ingatlanokra most sikerrel tarthatnak igényt az egyházak.

Vas megyében az első ilyen eset Szentgotthárdon történt, ahol tavalyelőtt szeptembertől a katolikus egyház működteti Szentgotthárd két iskoláját, miután a szülők többsége megszavazta az egyházi átvételt.

Az egyház nemrég bejelentette, hogy mindkét iskola épületére igényt tart, a Széchenyi iskola modern, a '80-as évek végén épült tömbjére, és a gimnázium 130 éves, a városképet uraló épületére is.

Új sportlétesítmény, szociális és kulturális fejlesztést ösztönöznek

kézilabda egyesület viszont bízik a TAO-bevételekben, és központi költségvetési támogatásban. A Fidesz frakció nem vett részt a szavazásban.

Geszler Mária Kossuth-díjas keramikus a városnak adományozza életművének egy részét, a 45 darab nagyméretű porcelán faliképből és szoborból álló gyűjteményből a Szombathelyi Képtárban rendeznek be állandó kiállítást.

A közgyűlésen elfogadott előterjesztés szerint április 17-én kezdheti meg működését Szombathely legújabb, 660 millió forintos támogatással felépült 48 férőhelyes bölcsődéje. A Városligeti Bölcsőde berendezéséhez az önkormányzat 8,9 millió forinttal járult hozzá, az új létesítmény alapító okiratát már készítik.