A NAV „Társasházak adózása 2022” című információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) tisztázni akarta a kérdést. A Pénzügyminisztériumhoz fordultak, ahonnan Izer Norbert helyettes államtitkár válaszolt nekik – írja a Társasházi Háztartás.

A válaszból kiderült, hogy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint a társasház nem magánszemély, hanem „egyéb szervezet”. Emiatt tehát kifizető, és kifizetőként jár el, amikor

  • egyéni vállalkozónak adóköteles jövedelmet juttat,
  • munkavállalót alkalmaz,
  • választott tisztségviselőnek fizet díjazást,
  • megbízási jogviszonnyal teljesít kifizetést, vagy
  • alkalmi munkavállalót foglalkoztat.

Annak a kisadózó egyéni vállalkozónak, aki társasháztól szerez bevételt, az új kata-törvény szerint megszűnik a kisadózó jogalanyisága. Izer azt is elmondta: az új kata-törvény módosítására nem látnak lehetőséget. 

Ekkor magánszemély a társasház

A társasház csak a személyi jövedelemadót fizetheti magánszemélyként, ez okozta a félreértést. A korábbi szja-törvényben az szerepel, hogy a társasháznak a jövedelmet és az adót úgy kell megállapítani és megfizetni, mintha azt magánszemély szerezte volna meg, és ilyenkor a magánszemélynek a társasházat kell tekinteni. A TTOE a Pénzügyminisztérium reakciója után újabb megkeresést írt és személyes egyeztetést kezdeményezett.