Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Húsz hónap alatt a lakások több mint 90 százalékát értékesítették abban a XIII. kerületi grandiózus lakóparkban, ahol az országban a legtöbb lakás épül egyszerre, egy időben. A kereslet változatlanul intenzív: a szűkülő újépítésű kínálat miatt előreláthatóan egyre nagyobb igény mutatkozik majd az energiahatékony, jó lokációjú lakásokra. Egyre többen vásárolnak befektetési céllal, köszönhetően annak, hogy a budapesti új építésű lakások továbbra is az egyik legstabilabb befektetési formának számítanak.

A 2021 eleje óta értékesített Duna Terasz Grande lakópark lakásainak több, mint 90 százaléka gazdára talált, és az épülő otthonok iránt is erős keresletet látnak a fejlesztők. Az elmúlt időszakban észrevehetően nőtt az érdeklődés a befektetők körében, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy az ingatlanbefektetés növekvő inflációs környezetben stabil alternatívát jelent más befektetési formákhoz képest. „A Duna Terasz Grande esetében az ingatlanvásárlók érdekeit szolgálja a kedvező fizetési konstrukció is: a vevőnek szerződéskötéskor a vételár 25%-át kell kifizetni, a fennmaradó 75% csak befejezéskor esedékes. Ennek köszönhetően alacsonyabb tőkebefektetéssel rögzíthető a vételár” –  mondta Tóth Csaba, a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport ügyvezetője.

Érezhető, hogy a beköltözni vágyók elsősorban az alacsony fenntartási költségű lakásokat keresik, amelyek már középtávon is kifizetődő befektetéssé teszik a frissen épített ingatlanokat. „A jelenlegi gazdasági környezetben egyre több a bizonytalanság, ezért a következő hónapok nagy változásokat hoznak a lakáspiacon is. A vevők az értékálló és alacsony rezsiköltséggel rendelkező ingatlanok irányába fognak mozdulni. Az új helyzet nyertesei között lesznek a jó elhelyezkedésű és energiatakarékos új építésű ingatlanok, illetve ezek tulajdonosai” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elmúlt évtizedekben Angyalföld a legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező szereplővé vált a budapesti lakáspiacon. „A koronavírus-járvány megváltoztatta a vásárlói preferenciákat is, azt tapasztaljuk: hogy egyre keresettebb a természetközeli lokáció, melyet a Duna Terasz Grande esetében a közeli vízparti pihenőövezet és a Népsziget biztosít, valamint a home office elterjedése miatt felértékelődött a kültér (erkély, terasz, kert, tetőkert) szerepe is” – mondta Tóth.

Az elmúlt években az új lakások építésével elérhető hozam több beruházót is arra ösztönzött, hogy beszálljon az újlakáspiacra, ugyanakkor a jövőben várható szűkülő kínálat az új lakást keresők számára kihívást jelenthet. A meglévő újlakás-kínálatot a kereslet viszonylag gyorsan felszívhatja a piacról, a Duna Terasz Grande példája is ezt a tendenciát erősíti, a lakóparkban már csupán 50 eladó lakás maradt.