Az adó mértéke 210 négyzetméterig 100 forint/négyzetméter, 211 és 280 négyzetméter között 150, efölött 200 forint négyzetméterenként.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester ismertette: az önkormányzat 25-30 millió forintos bevételre számít az önbevalláson alapuló adóból, amelynek legalább harmadát a tömegközlekedésre fordítják. Indoklásaként elmondta, hogy a gazdálkodás fenntarthatóságáért több intézkedést hoztak már. Emellett - önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatként - 380 millió forintot önhiki-támogatást igényeltek, és 60 millió forintot kértek a szociális rendszer működtetésére, de ezekből csak 118 millió és 51 millió forintot kaptak, így a költségvetésből még mindig hiányzik 100 millió forint körüli összeg.

A Modern városok program keretében több fejlesztési csomagot dolgoztak ki, amelyek a következő években már bevételt hoznának, de ezekről még nincs megállapodás.

Hiányzó források

Salgótarjánban a mindenkori önkormányzat hosszú évek óta nem tudja kezelni a működési hiányt, de míg a hiányzó pénzt korábban az állami támogatások fedezték, 2014-től ez már nincs így.

A közgyűlés ellenzéki Fidesz-KDNP-frakciója elhamarkodottnak, kidolgozatlannak és ellenőrizhetetlennek tartotta a javaslatot, amelynek szerintük bizonytalan az eredménye is. Frakcióvezetőjük, Turcsány László azt a kérdést tette fel: megéri-e? Ő úgy látja, hogy van még tartalék a költségvetésben, és példaként hozta fel, hogy a városüzemeltést végző önkormányzati cég éves szinten 25-30 millió forintnyi be nem hajtható követelést ír le.

Az előterjesztést név szerinti szavazással, nyolc igen szavazattal öt nem ellenében fogadták el. Az érintetteknek március 15-éig kell bevallást tenniük. Kedden a polgármester javaslatára arról is döntött Salgótarján közgyűlése, hogy januártól megszüntetik a polgármesteri kabinetet, valamint összevonják a jegyzői és a népjóléti irodát. Ezzel 119-ről százra szűkítik a hivatali létszámot.