Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az előrejelzés szerint 1,3-1,5 milliárd eurónyi befektetési tőke érkezhet Magyarországra, valamelyest kevesebb mint tavaly, a tendencia az egész közép-kelet-európai régióra is jellemző - állapítja meg az év kilátásait a piaci szereplők megkérdezésével a kilátásokról végzett CBRE felmérés. A GDP nem csak a régióban erősödött, hanem kifejezetten Magyarországon is, ezzel párhuzamosan pedig a válaszadók több, mint 30 százaléka még sikeresebb üzleti évre számít 2019-ben, mint 2018 volt - olvasható az elemzésben.

Kibédi-Varga Lóránt ügyvezető igazgató nagyon izgalmas évre számít, szerint a magyarországi eredmények jól rezonálnak arra, ami a globális és régiós piacon is történik, ugyanakkor oda kell figyelnaz építőipart is sújtó munkaerőhiányra és a demográfiai adatokra.

Globális gazdasági válságtól tartanak

A globális befektetők nagy hányadának aktivitása főként eladói oldalon növekedett 2018-hoz képest (2 százalékkal), ugyanakkor a vevő oldal aktivitása visszafogottságot tükröz. Globálisan a kereskedelmi ingatlanszektorban enyhül a vevői nyomás a logisztikai területen, az irodapiac tovább erősödik, a hotel és resort iparág pedig megőrzi stabilitását a korábbi évekhez képest.

Az előrejelzések mellett a szektor kihívásai és félelmei is kiderülnek a kutatásból, a válaszadókat leginkább (39 százalék) a piaci kínálat szűkössége, a globális, európai (19 százalék) és helyi politika (15 százalék) aggasztja, legkevésbé (10 százalék) pedig a kamatemelkedéstől, a növekvő kínálattól és az alacsonyabb GDP-től (8 százalék) tartanak.

A felmérésben a CBRE megkérdezte az ingatlanpiac 60 legbefolyásosabb szereplőjét arról is, hogy milyen hozamokat jeleznének előre 2019-ben. A szektor egyetértett abban, hogy  az irodapiac 3 bázispontos, a prémium kategóriás ipari ingatlanok hozama 9 bázispontos csökkenést mutat. Ugyanakkor a kiskereskedelmi szektor esetében a hozamok enyhe (6 bázispontos) emelkedését várja a konszenzusos előrejelzés.