Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének, illetve a KSH e héten publikált adatainak tükrében egyértelmű tendencia látszik kirajzolódni: a korábban igencsak jövedelmező fővárosi, kiadási célú ingatlanbefektetéshez ma már különös odafigyelésre van szükség. Vége ugyanis azoknak az időknek, amikor minden lakással nagyon jól lehetett keresni, ezért különösen fontos tisztában lenni a piaci folyamatokkal és lehetőségekkel. Ma már például a belvárosi V. kerületben, ha pusztán csak a bérleti hozamot vesszük számításba, nem túlzottan éri meg befektetni, azonban Pécs és Szeged még mindig az átlagnál jóval magasabb, évi 7-8 százalékos megtérülést ígér - mutat rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az ingatlanpiaci ciklusok, vagyis a le- és felívelés időszakai a nemzetközi és hazai tapasztalatokat figyelembe véve, körülbelül nyolc évig tartanak. Mivel a meredek áremelkedés 2013 óta tart, a következő években valószínűleg már csak lassuló ütemben fognak tovább nőni a négyzetméterárak. A bérleti díjak emelkedésében nincs hasonló, általános érvényű előrejelzés, ám a hozamszintekben az elemző inkább további csökkenésre számít.

Hiába hozhat jelentős áremelkedést az új lakások értékesítését terhelő áfa növekedése, az újépítésű lakás továbbra is a befektetők kedvence lehet, a főváros frekventált kerületeiben ma is minden második-harmadik új lakást ilyen céllal vásárolnak. Az idén várható nagy átadási hullám időszakosan ugyan bővíti a kínálati oldalt, azonban a megemelkedő áfa és építési költségek miatt az elkövetkezendő években kevesebb projekt indulhat el, s a jelenlegi keresleti szintet feltételezve, ezek a lakások hamar elkelhetnek.

Érdekesek az ingatlantípusonkénti különbségek is: egyértelmű, hogy a panelek bérleti díja öt év alatt - jóval a téglalakások szintje felett - átlagosan kétszeresére nőtt, míg a panel és tégla lakások drágulásában csak minimális különbség van a panelek javára. Mára a kétféle ingatlantípus aktuális hozamszintjében nincs jelentős különbség, ugyanakkor egyértelmű, hogy öt évvel ezelőtt a legjobb befektetést azok csinálták, akik panellakást vettek kiadási céllal - olvasható az elemzésben.