Ingatlanbefektetés: vége azoknak az időknek, amikor minden lakással jól lehetett keresni

Vége azoknak az időknek, amikor minden lakással nagyon jól lehetett keresni - állapítja meg az OTP Ingatlanpont friss elemzése. Egy jövedelmező budapesti ingatlanbefektetéshez a csökkenő hozam miatt ma már különös odafigyelés kell, a vidéki nagyvárosokban azonban le lehet még csapni jó ajánlatokra a tanácsadó szerint.
Szepesi Anita, 2019. június 27. csütörtök, 14:40
Fotó: Napi.hu

Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének, illetve a KSH e héten publikált adatainak tükrében egyértelmű tendencia látszik kirajzolódni: a korábban igencsak jövedelmező fővárosi, kiadási célú ingatlanbefektetéshez ma már különös odafigyelésre van szükség. Vége ugyanis azoknak az időknek, amikor minden lakással nagyon jól lehetett keresni, ezért különösen fontos tisztában lenni a piaci folyamatokkal és lehetőségekkel. Ma már például a belvárosi V. kerületben, ha pusztán csak a bérleti hozamot vesszük számításba, nem túlzottan éri meg befektetni, azonban Pécs és Szeged még mindig az átlagnál jóval magasabb, évi 7-8 százalékos megtérülést ígér - mutat rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az ingatlanpiaci ciklusok, vagyis a le- és felívelés időszakai a nemzetközi és hazai tapasztalatokat figyelembe véve, körülbelül nyolc évig tartanak. Mivel a meredek áremelkedés 2013 óta tart, a következő években valószínűleg már csak lassuló ütemben fognak tovább nőni a négyzetméterárak. A bérleti díjak emelkedésében nincs hasonló, általános érvényű előrejelzés, ám a hozamszintekben az elemző inkább további csökkenésre számít.

Hiába hozhat jelentős áremelkedést az új lakások értékesítését terhelő áfa növekedése, az újépítésű lakás továbbra is a befektetők kedvence lehet, a főváros frekventált kerületeiben ma is minden második-harmadik új lakást ilyen céllal vásárolnak. Az idén várható nagy átadási hullám időszakosan ugyan bővíti a kínálati oldalt, azonban a megemelkedő áfa és építési költségek miatt az elkövetkezendő években kevesebb projekt indulhat el, s a jelenlegi keresleti szintet feltételezve, ezek a lakások hamar elkelhetnek.

Érdekesek az ingatlantípusonkénti különbségek is: egyértelmű, hogy a panelek bérleti díja öt év alatt - jóval a téglalakások szintje felett - átlagosan kétszeresére nőtt, míg a panel és tégla lakások drágulásában csak minimális különbség van a panelek javára. Mára a kétféle ingatlantípus aktuális hozamszintjében nincs jelentős különbség, ugyanakkor egyértelmű, hogy öt évvel ezelőtt a legjobb befektetést azok csinálták, akik panellakást vettek kiadási céllal - olvasható az elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Katalin Kormos, 2019.06.27 16:03

A legjobban azok fognak a jövőben járni, akik garázsok építésében és üzemeltetésében gondolkodnak. És mivel itt csakis nagyban érdemes tervezni, azok még jobban fognak járni, akik (lévén hogy egy befektető, nem befektető, két befektető egy befektető, és három vagy annál több befektető már nagybefektető) képesek lesznek szövetkezni erre a feladatra, és egyfajta garászépítő társulásokba vagy konzorciumokba tömörülnek.
Legalábbis szerintem....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html