Az érintett ingatlanok közül öt a XII. kerületben található, a legkisebb 2370, a legnagyobb 25,3 ezer négyzetméter alapterületű. A forgalomképessé tételről szóló előterjesztésben ezeken felül szerepel egy 70 négyzetméteres VII. kerületi, egy 64 négyzetméteres X. kerületi és egy 61 négyzetméteres XV. kerületi lakás - írta az MTI.

A Csomós Miklós oktatási és kulturális, illetve Bagdy Gábor pénzügyi területért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat szerint az üresen álló, a korábbi feladatra alkalmatlan ingatlanok őrzése és a vis maior káreseményekből eredő helyreállítások nagy anyagi terhet rónak az ágazatra, ezek fedezetét a működési kiadásokból kénytelenek finanszírozni. A városvezetők megjegyzik, hogy az ingatlanok többsége teljes felújítást igényel.

A nyolc ingatlan nyilvántartási értéke mintegy bruttó 2,899 milliárd forint, azaz a gyermek- és ifjúságvédelmi ágazat ingatlan vagyonértékének több mint 13 százaléka.

Az indítvány szerint a kiköltöztetendő telephelyeken teljes körű leltározás, selejtezés után "a továbbiakban hasznosítható tárgyi eszközök költöztetése és lomtalanítása szükséges". A kiürítésre 2,4 millió forintot különítenének el.

A javaslat kitér arra is, hogy amennyiben az értékesítésből a fővárosi önkormányzatnak bevétele lesz, úgy korábban kezdődhet meg a 2011-2014-es ciklusra tervezett, 450 millió forint összértékű új egészségügyi gyermekotthon építése. Ez a XII. kerületi Széchenyi emlékúton működő gyermekotthont váltaná ki, amely egy műemléki villaépületben működik. Az épületben halmozottan fogyatékos gyermekeket gondoznak, ugyanakkor az épület elrendezése erre nem alkalmas, és nem is tehető akadálymentessé.

Az új otthont a fővárosi önkormányzat csecsemőket, kisgyerekeket és fogyatékosokat befogadó gyermekotthonainak Soroksári úti telephelyén építenék fel.