A lakásokpiacon a keresletet támogatja a gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak szóló kedvezmény-csomag, az MNB zöld lakáshitel programja, s a tovább emelkedő lakossági jövedelmek is - igaz, ez utóbbit a megugró infláció alaposan erodálja.

Az orosz-ukrán háború a magyar ingatlanpiacot sem hagyta érintetlenül: az ingatlanokkal foglalkozó cégek 53 százaléka szerint alapvetően negatív, 16 százalékuk szerint pozitív hatás várható, további 31 százalékuk szerint e konfliktusnak nincs érdemi hatása.

A márciusi felmérés eredményei szerint az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest alig változtak. Érdemi javulás csak a panellakások piaci kilátásait illetően figyelhető  meg.

Kelet-Magyarországon viszonylag vegyes a kép. Míg a nem panel társasházi lakások esetében javulóak, addig családi házak esetében kissé romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a családi házakat illető  kilátások romlottak kissé, a többi szegmensben nem történt érdemi változás - írja friss jelentésében a GKI.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – feltehetően nem függetlenül az orosz-ukrán háborútól – negyedéves alapon érezhetően romlottak, éves alapon azonban nincs visszaesés.

A 2022. márciusi felmérés során 84 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg további 180 ezer háztartás szándéka valószínű volt. (2021. decemberében ugyanez a két érték 95 és 224 ezer volt, 2021 márciusában pedig 72 és 201 ezer.)

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10 ponttal csökkent, ami azért éves alapon 7 pontos növekedést jelent. Az országos index is 10 ponttal csökkent az előző felméréshez képest, éves alapon ez 2 pontos emelkedés. Azaz az indexek mostani csökkenése nem drámai mértékű.

Budapesten a használt lakások árának növekedésére számít a megkérdezettek kétharmada, s ez az arány az ország egészében sem lényegesen kisebb. Budapesten és Kelet-Magyarországon valamivel 6 százalék feletti, a nyugat-magyarországi körzetben valamivel 5 százalék alatti áremelkedés várható.

Az építési-kivitelezési árak várható dinamikus emelkedése az új építésű lakások árát is felfelé tolja. A válaszadók 80 százaléka áremelkedésre számít a következő egy évben, csökkenésre e téren lényegében senki sem gondol. A közeljövőben 10 százalékos áremelkedés várható.

A lakásbérleti piacon érezhető többségbe kerültek a díjak emelkedésére számítók, a következő egy évben 6 százalékos díjemelkedés valószínű.

A felmérésről

A GKI negyedévente szervez felmérést, hogy feltérképezze az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásai, ezúttal 101 cég válaszolt a megkeresésre. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett 1000 fős reprezentatív véleménykutatás eredményeit is. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.