Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A károsultak képviselői által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint keddre tervezett deninstrációjukkal is azt szeretnék elérni, hogy az állami felső vezetés tisztuljon meg, és tegyenek valamit az "államilag kifosztott" kisbefektetők ezreiért.

Véleményük szerint a demokrácia minden pillére hallgat az ügyben. Úgy vélik, hogy nem volt tisztes nyomozás, nem volt korrekt vádemelés és igazságszolgáltatás, nem érvényesült a kisbefektetők érdekeinek védelme, és nem volt korrekt tájékoztatás sem az ügy folyamatáról.

A Baumag Ingatlan Befektetési Szövetkezet 2003 ősze óta nem fizetett a tagjainak, akik annak idején a banki kamatoknál jóval nagyobb hozam reményében vitték pénzüket a Baumaghoz. A Baumag-károsultak által befizetett összeg megközelíti a 20 milliárd forintot, amelyhez hozamként további 20 milliárdot követelnek.

A rendőrség 2004. június 16-án gyanúsította meg Balázs Lászlót, a Baumag vezetőjét, egyebek mellett csőd bűntettel, és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel.

A polgári per első tárgyalása 2005 áprilisában volt, míg a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma, 2007. április 3-án kihirdetett elsőfokú ítéletében a Baumagot és további 18 érdekeltségébe tartozó céget több mint 18 milliárd forint megfizetésére kötelezte.

A szintén felszámolás alatt lévő Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet eljárásába 2.800 kisbefektető jelentett be hitelezői igényt, mintegy 11 milliárd forint értékben.

A Duna Profit Szövetkezet 2001-2005 között célrészjegyeket bocsátott ki, így a banki kamatoknál jóval magasabb hozamot ígérve több milliárd forint értékben toborozhattak befektetőket, a befektetett pénz visszafizetésének azonban nem volt meg a fedezete, így több ezer kisbefektetőt károsítottak meg.

A Vas Megyei Bíróság 2007. szeptember 26-án nem jogerős ítéletében különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás, illetve csalás kísérletének bűntettében, valamint számviteli fegyelem megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Duna Profit Szövetkezet hét volt vezetőjét.