Havi összevetésben a májust is áremelkedéssel zárta az országos albérletpiac a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Egy hónap alatt 1 százalékkal nőttek az országos átlagos bérleti díjak, ez lassulást jelent áprilishoz képest, amikor 1,3 százalékos drágulást ment végbe az egy hónappal korábbihoz képest.

Budapesten szintén mérséklődött a drágulás üteme, májusban - áprilissal összevetve - 1,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, az egy hónappal korábbi 1,3 százalékos többlettel szemben.

Éves összevetésben még mindig a negatív tartományban van a lakbérindex országosan 2 százalékkal, ami leginkább a fővárosi bérletidíj-csökkenésnek köszönhető. A tavaly június végi 150 ezres budapesti átlagos lakbérszinthez képest most 140 ezer forintos az átlagos budapesti albérleti díj, ami 9 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel ezelőtt - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Az ingatlan.com adatai szerint január és június közepe között a kiadó lakások iránti érdeklődések alapján ötéves rekord született, 2016 óta nem volt a mostani hasonló kereslet. Közben a kínálat is csúcsközelben van.

“Békeidőben, vagyis koronavírus-járvány mentes időszakban, sosem volt még ilyen széles a kínálat júniusban. Igaz, tavaly a mostaninál több kiadó lakásból lehetett válogatni, de akkor a járványhatás torzította az összképet. Egyrészt rengeteg, korábban turistáknak rövid távra lakás került a piacra, emellett a diákok kereslete is visszafogottabb volt az online, illetve hibrid oktatás miatt” - magyarázta Balogh László.

A szakember szerint a kiadó lakások iránt érdeklődők az idei albérletszezonban kivételes helyzetben lesznek a nagy kínálat miatt.


A budapesti piacon segíti a kiadó lakást kereső diákokat az is, hogy a fővárosi piacon a járvány előtti évekkel ellentétben az airbnb-s ingatlanok kínálatot elszívó ereje még nem érezhető, mert a külföldi turisták még nem tértek vissza.

“A fővárosban 6 ezerre csökkent az airbnb-s lakások száma, ami 70 százalékkal marad el a 16 ezres csúcstól, a 10 ezer "eltűnt" lakás pedig “átállt a másik oldalra”, azaz a hosszú távra - jellemzően diákoknak - kiadandó kínálatban jelent meg.

Az átlagos budapesti bérleti díj a budapesti kínálati piacon június végén 140 ezer forint volt. A legolcsóbb kerületek közé tartozott a X., a XX., a XXI. és a XXIII., 120 ezer forintos havi bérleti díjjal. A másik véglet a II. és az V. kerület, ahol 180 ezer forint volt az átlagdíj.

A Budapesten kívüli piacon, az egyetem városok közül Debrecenben, Győrben és Szegeden egyaránt 110 ezer, Pécsen pedig 100 ezer forintos áron kínálták kiadásra az ingatlanokat.


A KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb kiadványa itt érhető el.