Az elmúlt évben a budapesti albérletpiac nemcsak a kilábalás jeleit mutatta, hanem gyakorlatilag függetlenné tudott válni a koronavírus-járvány újabb hullámaitól. Ennek bizonyítéka, hogy egy év leforgása alatt a lakásbérlés szempontjából Budapest legdrágább körzetének számító Budai Várnegyedben 20 százalékkal nőttek a bérleti díjak, és jelenleg négyzetméterenként  4493 forintos átlagos bérleti díjjal számolhatunk – mutat rá éves albérletpiaci elemzésében Rentingo.com közösségi albérletkereső platform.

Hasonló mértékű, 22 százalékos bérletidíj-növekedést könyvelhet el az V. kerületben a Bazilika és Lánchíd közötti terület, ahol év végén már átlagosan 4334 forintot kértek négyzetméterenként a bérbeadók.

A 2021-es év legnagyobb nyertesei az albérletpiacon a bel-budai területrészek voltak: a Tabán környékén, a Kissvábhegyen és a Rózsadombon is közel 30 százalékkal emelkedtek egy év alatt a bérleti díjak.

Az általános drágulás közepette egyes fővárosi területeken tovább csökkentek az albérletárak. Ilyen körzetek a XVI. kerület árpádföldi része és a XVIII. kerület külső része, ahol a tavalyi visszaesést idén további 10 százalékos csökkenés követte.

A főváros egyes belső részein is estek az árak: a VI. és a VII. kerületek Nagykörúton kívüli oldalán például 7-8 százalékkal.

A legolcsóbb kiadó lakások továbbra is a XVII., a XXI. és a XXIII. kerület városszéli részein találhatók, átlagosan 2000 forint körüli négyzetméterenkénti bérleti díjon.

A budapesti albérletpiac erősen heterogén, a kereslet és a kínálat lokális, ezért a kiadó lakásoknál ma már nem elég kerületekben gondolkodni, hanem sokkal jobban kell differenciálni, hiszen akár 50 százalékot meghaladó különbségek is lehetnek egy-egy kerületen belül - hívja fel a figyelmet a Rentingo.com.

Ezért elsősorban olyan interaktív albérletkereső térképen érdemes tájékozódni, mint az alberletkalkulator.hu, amely minden eddiginél részletesebb területi bontásban, irányítószám szerint, térképen mutatja a bérleti díjakat, és az adott területen átlagos bérlakás méretét.

A paltform idei legjei

Több mint tízezres megtekintéssel bírt a legnépszerűbb hirdetés, a legidősebb bérbeadó 91 éves volt, aki online keresett megbízható bérlőt családi házuk felső részére, a legdrágábban pedig egy télikertet is magában foglaló rózsadombi ingatlant vettek ki 550 ezer forintos havi bérleti díjért.