Ugyan a novemberi csúcskínálat után decemberben kissé csökkent a kiadó lakások kínálata a fővárosban,  az 1-2 szobás albérletek választéka azonban így is az előző évinek több mint háromszorosára rúgott.

A főváros összes térségében hatalmasat nőtt a a meghirdetett lakások száma az előző évhez képest, a legnagyobb bővülést a belvárosban mérte a KSH-ingatlan.com felmérése.

A nyár eleji ingadozás után országszerte folyamatossá vált a lakbérek csökkenése 2020 utolsó öt hónapjában. Budapesten az országoshoz hasonló tendencia érvényesült, a lakbérek a 2018 tavaszi szintre csökkentek.

Kiadó lakások szobaszám és területkategória szerint az ingatlan.com kínálatában/KSH

 

Kép: KSH-ingatlan.com budapesti lakbérindex, 2015=100 %

A térségenkénti kínálat előző hónaphoz mért alakulását a KSH interaktív grafikonját itt láthatja.

A Rentingo.com decemberi adatai szerint a keresleti árszint továbbra is mélyponton van, ugyanakkor a bérbeadók nem csökkentik tovább a meghirdetett bérleti díjakat. Inkább úgy alkalmazkodnak egyre többen a jelenlegi piaci viszonyokhoz, hogy a második havi kaució megfizetését részletekben is lehetővé teszik, emellett pedig alkuképesek: jellemzően a meghirdetett áraknál nagyjából 10 százalékkal olcsóbban adják ki a lakást.