A bérleti díjak és a lakásárak is jelentősen növekedtek az egyetemvárosokban – írja elemzésében a Takarék Jelzálogbank.  Vidéken Miskolcon és Szegeden nőttek legnagyobb mértékben a négyzetméterárak (18 százalékkal), de a borsodi megyeszékhely így is a legolcsóbb a vizsgált városok közül.

Budapesten a ferencvárosi rehabilitációs területen, Óbudán, Angyalföldön és a Magdolnanegyedben mérték a legnagyobb áremelkedést, ezeken a környékeken több mint 10 százalékot nőttek az árak egy év alatt.

Az egyetemisták körében legnépszerűbb belső városrészek közül a Palotanegyed a legolcsóbb, de ott is 700 ezer forint feletti az átlagos négyzetméterár. A kijjebb eső környékek közül a Magdolnanegyedben és Újpesten a legalacsonyabbak az ingatlanárak, itt 600 ezer forintos négyzetméterárral lehet számolni.

Egyre később térül meg

.A vidéki lakásárakat össze sem lehet hasonlítani a fővárosiakkal: a legdrágább egyetemváros Gödöllő, és még ott sem kerül 500 ezer forintba egy négyzetméter. A legnagyobb vidéki városban, Debrecenben 490 ezer forint alatt alakultak az átlagos négyzetméterárak. Miskolcon pedig a drasztikus áremelkedéssel együtt sem éri el a 300 ezer forintot az átlagos ár. 

A bérleti díjak országos átlagban 9,7 százalékkal haladták meg a koronavírus-járvány előtti csúcsot, Budapesten 5,8 százalék volt az emelkedés mértéke. Ennek ellenére a lakások jelentős drágulása miatt még úgy is kedvezőtlenebbé váltak a befektetési célú lakásvásárlás feltételei, hogy emelkedtek a bérleti díjak

A fedezeti időtávok, vagyis az a minimum idő, amelynek elteltével megegyezik a vásárlás és a bérlés költsége, a fővárosban 7,9 és 19,1 év között alakulnak. A legalacsonyabb a XV. kerületben, a legmagasabbak pedig a II. és az V. kerületben. Érdekesség, hogy a rekordtartó V. kerületben három évvel ezelőtt még 6 év volt a megtérülési idő, ilyen rövid idő alatt alakult több mint a háromszorosára.

Vidéken kedvezőbbek a fedezeti időtávok: 3,2 és 6,5 év között alakulnak, A megtérülés ideje Miskolcon a legalacsonyabb és Győrben a legmagasabb.