Ingatlanpiac: egyelőre nem látszik a pörgés vége

Folytatódik a rekordsorozat a hazai lakáspiacon, nyolc éve nem épült annyi lakás, mint 2018-ban - mondta Balogh László, az ingatlan.com piaci portál vezető gazdasági szakértője az M1 és Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában hétfőn.
Dzindzisz Sztefan, 2019. február 25. hétfő, 11:03
Fotó: Getty Images

Tavaly közel 18 ezer lakást adtak át, ez 23 százalékkal meghaladja a 2017-es éves adatokat - hangzott el a műsorban az MTI szemléje szerint.

A lakásépítkezések száma folyamatosan emelkedik 2015 óta, évente gyakorlatilag harmadával több lakás épült Magyarországon. A lakáspiac élénkítésére több intézkedés történt az elmúlt években, kezdve a kedvezményes 5 százalékos áfa bevezetésével, amely 2016 januárjában lépet életbe, és 2019-ig tartó hatályának meghosszabbításával 2023-ig biztosít kedvezményt. A lakásállomány minősége szempontjából fontos, hogy a hatályosság kitolásával minél több új lakás épüljön, ezáltal frissítve a hazai lakásállományt - mutatott rá. Továbbá a lakásépítkezések számának emelkedéséhez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítései is - fűzte hozzá.

A bővülés legfontosabb oka, hogy a gazdaság minden ágazata jól teljesít, ennek köszönhetően az emberek mernek építkezni, a beruházók jó üzletet látnak a lakásépítésben, továbbá a gazdasági környezet is kedvező, hiszen nagyon alacsony kamat mellett lehet lakáshitelt felvenni - emelte ki Balogh László.

HOZZÁSZÓLÁSOK