Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2019 januárjában 9, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám értéke 11. A fővárosi index csaknem 2 ponttal csökkent, míg az országos 3 ponttal emelkedett a tavaly októberi felméréshez képest. Mindkét index éves alapon 11-11 ponttal nőtt.

A GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexei (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) januárban 3 illetve 5 ponttal nőttek októberhez képest). Mindkét index ismét historikus csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében még soha nem volt ilyen magas az indexérték. Az ingatlanos cégek szerint a következő 12 hónap kilátásai a fővárosi agglomerációt és a nyugati országrészt illetően alig változtak, míg Kelet-Magyarországon érezhetően javultak.

Egyre többen vásárolnának

Októberhez képest javultak a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások. Azoknak a háztartásoknak a száma akik a következő egy évben biztosra veszik, hogy elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 15, az ezt valószínűsítőké 3 százalékkal emelkedett. Éves alapon csaknem megduplázódott a lakástranzakcióra biztosan vagy valószínűleg készülő háztartások száma. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Tizenhárom százalékkal nőtt azon háztartások száma, akik biztosan tervezik, hogy belevágnak a munkákba, a valószínű szándékúaké 7 százalékkal emelkedett.

Ekkora lehet a drágulás

A GKI szerint a lakásárak további növekedésére a közeljövőben is számítani lehet. A használt lakáspiacon országos átlagban a következő egy évben 5-6 százalék közötti, a divatos helyeken 10 százalékot közelítő növekedés is elképzelhető. Az új építésű lakások árai 4-6 százalékkal emelkedhetnek.

Stabilizálódik a telekpiac

A telekpiaci kilátások 2016 és 2018 közepe között egy viszonylag szűk sávban mozogtak, majd a tavalyi második félévben jellemzően romlottak. A januári  felmérés eredményei stabilizálódására utalnak, újra javultak a várakozások. A GKI fővárosi telekpiaci indexének értéke idén januárban az egy negyedévvel ezelőttihez képest 5, az országos index esetében 7 pontos emelkedett.

Töretlen a lelkesedés az irodapiacon

Az irodák 92 százalékos kihasználtsága Budapesten és környékén az elmúlt év utolsó negyedévében nem változott érdemben, ami éves alapon 1,3 százalékpontos emelkedést jelen. A GKI irodapiaci indexei közül az előző felméréshez képest a fővárosra vonatkozó közel 2 ponttal csökkent, az országos pedig hibahatáron belül emelkedett. Éves  összevetésben mindkét esetben 9-9 pontos növekedés következett be.

Az irodabérleti díjak a következő egy évben az összes körzetben 3 százalék körül emelkedhetnek.

Korrekció az üzlethelyiség-piacon

A budapesti üzlethelyiség-piacon 2018 októberében a kilátások jelentősen javultak, amit januárban némi negatív korrekció követett. A fővárosi üzlethelyiség-piaci index 3 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest. Az országos index viszont 7 ponttal emelkedett. Így a két mutató az elemzés szerint mostanra "összesimult". Az egy évvel ezelőtti szinthez képest Budapesten 4, országosan 5 pontos volt a javulás.

A következő 12 hónap során a  bérleti díjak 2 százalék körül nőhetnek, érdemi regionális különbségek nélkül.

Ez vár a raktárpiacra

A gazdasági növekedés üteme 2018-ban csúcsra ért, ami egyértelműen kedvező keresleti hátteret jelent a logisztikai ingatlanpiac számára. A GKI fővárosi raktárpiaci indexe az előző felméréshez képest 5 ponttal csökkent, míg az ország egészére vonatkozó index csak hibahatáron belül változott. Éves összevetésben az előbbi jelzőszám 6, az utóbbi 8 pontos emelkedést jelez.

A bérleti díjakra vonatkozó kilátások terén nem történt lényeges változás, a következő 12 hónapban e téren 2-3 százalékos emelkedés várható.