A korszerűtlenebb, több energiát felhasználó lakóingatlanok árai csökkenhetnek, az általános drágulás üteme pedig jelentősen lassulhat 2023-ban. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint erősödhet a kereslet a kiadó lakások iránt, mert többen nem fognak tudni saját otthont vásárolni. A családtámogatási lehetőségek fenntartása és meghosszabbítása ugyanakkor sokaknak jelenthet segítséget.

A fokozatosan csökkenő számú adásvételek mellett a piac lassulását tapasztaltuk, ez a visszafogottság azonban az ingatlanárak változásában az év végéig még nem mutatkozott meg. 2023-ban ennek a trendnek a folytatódása várható

– jelentette ki Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője, aki szerint a tavalyi 125 ezer adásvételnél jóval kevesebb, mintegy 90–110 ezer lakás cserélhet gazdát az idén. 

Gazdasági elbizonytalanodás

Sokan teljesen kiszorultak az ingatlanpiacról, mivel elestek a hitellehetőségektől, vagy csak alacsonyabb összegű kölcsönre jogosultak, így kénytelenek lejjebb adni az otthonukkal kapcsolatos elvárásaikból. Benedikt Károly szerint mind az ingatlanárakra, mind az adásvételekre jelentős befolyásoló hatása lesz annak, hogy a gazdaság hogyan teljesít.

Ha az év második felében gazdasági szempontból megkezdődik hazánkban a kilábalás, az az ingatlanpiaci aktivitást is kedvezően befolyásolja majd

– vélekedett Benedikt Károly.

Elérkezett a fordulat a hazai lakáspiacon olyan tekintetben is, hogy a pandémia idején történt tömeges kiköltözési hullám alábbhagyott, többen vették fontolóra a visszaköltözést.

A lokáció nem mindegy

Az elemzési vezető ugyanakkor rámutatott, hogy az elmúlt évek folyamatai minden lakástípusnál dinamikus emelkedést mutattak, de tavaly az év vége felé már lassabb ütemű lett az áremelkedés. 2023-ban vélhetően élesebben elkülönül majd az árazás a különböző helyszíneken, más-más ingatlantípusoknál.

A korszerűtlen otthonok esetében árcsökkenést vár a Duna House, a kisebb alapterületű, modern lakásoknál, házaknál stagnálásra, egyes esetekben enyhén emelkedő árszintekre számítanak. Az új építésű ingatlanok ára viszont az építőanyagok és a kivitelezés drágulása miatt tovább emelkedhet majd.

Benedikt Károly szerint a fokozódó bizonytalanság és a financiális nehézségek következtében többen kereshetnek kiadó lakást, ami a befektetői hajlandóságra és a bérleti díjak változására is hatással lesz.

Változik a hitelpiac

Az OTP Ingatlanpont szakértői sem tartanak kizártnak árcsökkenést, két szempontból sem. A korábbinál magasabb hitelkamatok, a gazdasági bizonytalanság, valamint az ugrásszerűen megnőtt rezsiköltségek következtében az év elejére az áraikat eddig biztosan tartó eladók – alkalmazkodva a zsugorodó kereslethez – teret engedhetnek az árak korrigálásának. Az összképet ugyanakkor árnyalhatja, hogy az energiaár-robbanás hatására a jól szigetelt, korszerű fűtésrendszerű, vagyis energiatakarékos ingatlanok iránti kereslet várhatóan nem csökken érdemben, az eladók itt nagyobb mértékben tarthatják a pozícióikat, még ha a vevői alku mozgástere nagyobb is lehet.

A hitelpiac és a kamatok változása együtt jár az ingatlanpiaci aktivitás alakulásával – mutatott rá Benedikt Károly. Az otthonteremtési támogatások, köztük a babaváró támogatás és a falusi csok meghosszabbítása mérvadó támasza lesz az ingatlanpiaci keresletnek. A gyermeket tervezők számára jelentős segítséget nyújtanak a megmaradó állami támogatások egyrészt az önerő megteremtésében, másrészt a kedvezményekhez kapcsolható kamattámogatott hiteleknek köszönhetően a vételár fennmaradó részének havi törlesztése is könnyebben teljesíthető, mint egy piaci hitel esetén.

Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint kimondottan jó hír a családtámogatások fenntartása, illetve meghosszabbítása. Úgy vélekedtek, hogy az állami támogatások továbbra is kedvező, bár a jelenlegi gazdasági környezetben valószínűleg mérsékeltebb hatással lesznek a lakossági otthonteremtési célokra és a lakóingatlan-piacra is.