Tovább tart eladni egy ingatlant, mint korábban: a kisebb városokban 70 nap, a megyei jogú városokban 57 nap, Budapesten pedig 64 nap az átlagos értékesítési idő. A községekben az eladási idő 88 napról 54 napra csökkent az alacsonyabb ár miatt – derül ki az ingatlan.com júliusi elemzéséből.

Más a helyzet a családi házaknál, amelyek a megyeszékhelyeken akár 132 napot is eltölthetnek a hirdetőoldalakon, mielőtt elkelnek. A kisebb városokban 124 nap, a községekben 90 nap, Budapesten pedig 74 nap alatt kelnek el.

A hosszabb értékesítési idő annak is köszönhető, hogy április óta fokozatosan nő a piacon lévő ingatlanok száma. Bács-Kiskunban, Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 40-60 százalékkal bővült egy év alatt az ingatlanpiac.

A kereslet országos átlagban ugyan minimális csökkenést mutat, de például Nógrád és Vas megyében több mint 12 százalékkal nőtt, és Békés, Zala, valamint Heves megyében is 5-6 százalékkal magasabb volt júliusban az előző hónapinál.

A portál szerint vízválasztó időszak jön az ingatlanpiacon, miután kiderült, hogy az otthonteremtési támogatások és a babaváró hitel 2023-ban is elérhető marad.