Egyre nehezebben találhatnak kedvező árú kiadó lakást Budapesten a jelenléti oktatásba visszatérő egyetemisták – mutat rá a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzése. Ez beleillik abba a forgatókönyvbe, amit a közösségi albérletkereső platform még az év eleji előrejelzésében vázolt.

A budapesti albérletpiac az elmúlt hónapokban az élénkülés jeleit mutatta: a járványhelyzet enyhülésével, majd a korlátozó intézkedések részleges és teljes feloldásával újraindult a vendéglátó- és szolgáltatóipar, éledezni kezdett a turizmus, amelyek hatására megugrott a kereslet a hosszú távú bérlés iránt.

Júniusban már kiugró volt a bérlők érdeklődése, és a keresleti oldal fizetőképessége is erősödött. A tendenciát tovább erősítette, hogy ezzel párhuzamosan szép lassan elindult a budapesti belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra. Így a megszokottól eltérően a nyár ellenére júniusban is pörgött az albérletpiac: a hosszú távra tervező bérbeadók több bérlő közül válogathattak, és hamarabb kiadhatták a lakásukat.

Miközben a bérbeadók továbbra is óvatosak és csak lassan emelnek bérleti díjat, a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült. A pandémiát ugyanakkor még mindig nem heverte ki a piac, hiszen Budapesten az előző hónaphoz hasonlóan júniusban is 144 ezer forintot kértek átlagosan egy kiadó lakásért, ezzel a kínálati bérleti díjak még mindig közel húszezer forinttal maradnak el az előző nyáron tapasztalt 162 ezer forint körüli áraktól.

A közösségi albérletkereső szerint a következő hónapokban a bérleti díjak alakulására ható tényezők:

  • a nyár folyamán mennyi belvárosi lakás tér vissza a rövidtávú, Airbnb-s kiadáshoz, és így mennyivel kevesebb lakás lesz elérhető hosszú távú bérletre,
  • a felsőoktatás szeptembertől teljesen visszaáll-e a jelenléti oktatásra, és ennek eredményeként a külföldi diákok is visszatérnek-e hazánkba.
Amennyiben ezek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan hónapról hónapra tovább emelkednek majd, így a Rentingo.com szerint az új tanévre készülő egyetemistáknak három tanácsot érdemes megfogadniuk.
  • Időben kezdjék el az albérletkeresést, mert aki későn ébred, jóval drágábban juthat bérleményhez.
  • Mivel a kiadó szobák hamarabb kelnek el, szoba helyett inkább lakótársat keressenek, akikkel közösen bérelhetnek egy egész lakást.
  • A koronavírus-járvány esetleges 4. hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállás esetén a bérleti szerződést felmondhassák.

Mindemellett a vidékről a fővárosba költöző fiataloknak azzal is fontos tisztában lenniük, hogy Budapesten egy adott kerületen belül is jelentős árbeli különbségek lehetnek, ezért a tájékozódást megkönnyíthetik az alberletkalkulator.hu és a hasonló interaktív albérletkereső oldalak, amelyek nem kerületi bontásban, hanem sokkal részletesebben mutatják meg a városrészek átlagos bérleti díjait.