Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapest egészében a kiadó lakások kínálata januárban számottevően meghaladta a decemberit, a hirdetői csoportok közül erősödött az ingatlanközvetítők dominanciája. A figyelembe vett hirdetések kétharmada budapesti, több mint egyötöde megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott 2021 januárjában.

A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt volt a megfigyelt időszakban. A kisebb településeken a kiadó lakások átlagos alapterülete elérte a 63 négyzetmétert.

A legnagyobb alapterületű albérleteket  - átlagosan 70 négyzetméter - Pest megyében hirdették. A fővárosi dominancia miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületek lakásaira vonatkozott, csak 5,6 százalékban hirdettek meg családi házakat. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,9 százaléka volt családi házi. Feltehetően az évkezdettel összefüggésben a fővárosban számottevően emelkedett a kiadó lakások kínálata decemberhez képest. Az előző hónaphoz mérten jelentősen nőtt az ingatlanközvetítői hirdetések aránya, magánszemélyektől a hirdetések 36 százaléka származott.

Stagnáltak az albérletárak az év első hónapjában

A nyár eleji ingadozás után augusztustól az év végéig folyamatosan mérséklődtek a lakbérek. 2021 januárjában azonban megtorpant a csökkenő tendencia: országosan mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A januári kínálati lakbérszint a tavaly áprilisi mélypontnál 3,1 százalékkal alacsonyabb volt. Ugyanakkor a fővárosban az előző havitól 0,3, az áprilisitól 3,8 százalékkal maradtak el a lakbérek. 2021 januárjában az aggregált országos lakbérindex a 2015. évi bázisidőszak 127 százalékát érte el; ez 13 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

Budapesten ezzel egy időben a 2015. évi bázisindex 120 százalékot tett ki, amely 16 százalékkal kisebb volt a 2020. januárinál.

Kerületenként más kép

A budapesti átlagos, enyhe csökkenés mellett a különböző kerületcsoportokban eltérő irányban mozogtak a díjak.

A budai hegyvidéki kerületekben az előző hónaphoz képest gyakorlatilag stagnáltak, míg a budai egyéb kerületekben 0,5 százalékos volt a növekedés. A pesti oldalon a belső kerületekben 1,1 százalékkal mérséklődtek, az átmeneti kerületekben azonban nem változtak az árak.

A pesti külső kerületekben az előző havi stagnálást 1,5 százalékos csökkenés követte. Az áprilisitól leginkább a pesti külső kerületekben (-8,5 százalék), míg az egy évvel korábbitól a pesti belső kerületekben (-20 százalék) maradtak el a lakbérek. Az utóbbi kerületcsoportban 2020 júliusától folyamatosan csökkennek az árak.

Az egyes hirdetői csoportokban ellentétes irányban változtak a kínálati árak januárban: a magánhirdetőknél 1,3 százalékkal csökkentek, míg az ingatlanközvetítők esetében 0,8 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest.

A lakbérindex grafikonjait interaktív grafikonjait itt böngészheti.