Rekordszintre emelkedett a legnépszerűbb nyaralótérségekben az eladó házak, lakások, nyaralók iránti kereslet az idén - derül ki az ingatlan.com több mint 16 ezer hirdetést feldolgozó elemzéséből. A fokozott érdeklődés, ami a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításoknak köszönhető, már-már összevethető a 2014-ben indult lakáspiaci boom legerősebb éveiben a budapesti belvárosban tapasztaltakkal is - véli  Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A járvány utáni időszakra készülve a belföldi befektetési célú vásárlók fantáziáját is megmozgathatják ezek az ingatlanok. A balatoni régió több szempontból érdekessé vált a számukra: egyrészt a tervezett turisztikai beruházások eredményeként négy évszakossá válhat a tópart, másrészt pedig rengeteg lakóingatlan épül a tóparti településeken. A Velencei-tó népszerűségét pedig a főváros közelsége biztosítja - fejtegeti Balogh László.

A Balaton Somogy megyei részén eladásra kínált lakóingatlanok iránti érdeklődés 84 százalékkal haladta meg az elmúlt öt év átlagát. A tópart Veszprém és Zala megyei településein pedig 54-54 százalékos volt a növekedés. A Velencei-tónál, a gárdonyi és velencei ingatlanokra 22 százalékkal nagyobb lett a kereslet. A Tisza-tó környékén 96 százalékos a növekedés. Mindez az árakra is hatással van: a Balaton két partján mért 600 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméterár már csak kevéssel marad el a budapesti 720 ezer forintos átlagtól.

Mennyibe kerül egy négyzetméter a Balatonon?

Az elemzésből kiderül, hogy a Balatonnál a legtöbb lakást, házat, nyaralót Siófokon kínálták eladásra, összesen több mint 2 ezer ingatlanból válogathattak az érdeklődők március közepén. A második Keszthely 469 gazdára váró lakóingatlannal, majd Balatonfüred következik 451 darabos kínálattal. Az első ötben van még Zamárdi és Balatonalmádi 376 és 243 ingatlannal.

Az északi parti településeken az átlagos négyzetméterár 675 ezer forintot tett ki. Alsóörs a legdrágább 946 ezer forinttal, Ábrahámhegy pedig az egyik legalacsonyabb árszintű település  400 ezer forint alatti négyzetméterárral.

A déli parti, Somogy megyei tóparti településeken az átlagos négyzetméterár 635 ezer forintra rúgott. A toplistát Zamárdi és Szántód vezeti több mint 1 milliós átlagos négyzetméterárral, a legolcsóbbak közé tartozik Balatonmáriafürdő, ahol négyzetméterenként 357 ezer forintot kérnek az eladók.

Árlista a Velencei-tó és a Tisza-tó partjáról

A Fejér megyei Velencei-tó két legfelkapottabb települése közül Gárdonyban 385 lakóingatlan szerepelt a kínálatban március közepén, Velencén pedig 231 ingatlanból lehetett válogatni. Előbbieknél 606 ezer forint, utóbbiaknál pedig 554 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár az ingatlan.com körképe szerint.

A Tisza-tavi piacon összesen 158 ingatlant hirdettek eladásra, a négyzetméterárak átlaga 171 ezer forintnál járt március közepén. Abádszalókon és Tiszafüreden a legnagyobb a kínálat. Utóbbi település a legdrágábbak közé tartozik 213 ezer forinttal, ennél csak Sarud drágább 243 ezer forintos kínálati négyzetméterárral.

Az ingatlan.com szakértője szerint a rekordszintű kereslet és a járványhelyzet miatt idén tavasszal és nyáron szinte bármilyen ingatlant el lehet majd adni ezekben a régiókban. Balogh László szerint a következő időszakban a tóparti települések legalább akkora slágerré válhatnak az ingatlanpiacon, mint amekkorák a legnagyobb települések belvárosai voltak 2015 és 2019 között.