Az elmúlt években a befektetők vásárlásainak nagy részéből bérlakás lett, így könnyen találni kiadó lakást - állítja Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A növekvő kínálat azonban egyelőre nem vezetett áreséshez, inkább csak stagnáláshoz: az egyszobás lakások ára 80-90 ezer forint között, a másfél szobásoké 100-150 ezer között mozog.

Balla Frigyes, a közvetítőcég IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője az elmúlt fél évben csökkenő keresletet és változatlanul magas bérleti díjakat érzékel. A leginkább keresett, 1,5 szobás lakások havi bérleti díja rezsi nélkül mindkét kerületben, 100-120 ezer forint körül alakul.

A bel-budai kerületekben is hasonló a trend, Nagy Andrea, a bel-budai és észak-budai irodák szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy "mára a bérbeadás megtorpant". Ennek ellenére a bérlők egészen 200-250 ezres havi bérleti díjig keresnek ingatlanokat, és a kifejezetten drága, akár 700 ezres havi díjú lakásokat is ki lehet adni. Az egyedülállók a kisméretű lakásokat keresik: de ezeket legfeljebb 150 ezer forintos havidíjért hajlandóak kivenni.

Hart Erzsébet, a VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szűkös kínálatról és magas árakról számolt be: egyszobás, 26 négyzetméteres garzonokat minimum 90-100 ezer forintért, míg a másfél szobás, 40 négyzetméteres lakásokat minimum 110-120 ezer forintért kínálnak. Ugyanakkor egy nagyon igényes, kétszobás lakásért 150 ezer forintot is elkérhet a tulajdonosa.

A XIII. kerületben is kevés a megfizethető bérlemény - erősítette meg Tóth Viktória kerületi vezető. Már az is ritka, ha 100 ezer forintért talál valaki kiadó lakást a kerületben, az alsó határ ugyanis inkább a 120 ezer forint.

A belső kerületekben alig akad megfizethető árú, hosszú távú bérletre kínált lakás: 130-140 ezer forintos havi díj alatt nem találunk kiadó ingatlant - hívta fel a figyelmet Schneider Zoltán, az V., VI. és VII. kerületi iroda szakmai vezetője. Ezért az árért pedig csak egy közepes állapotú, kisméretű lakást lehet kibérelni, amit fél nap alatt kivesznek, ha felbukkan a kínálatban.

Kántor Istvánné a X. és XVII. kerületi iroda szakmai vezetője szerint is túl magasak a kiadó lakások bérleti díjai, hiszen a két pesti kerületben egy 37-40 négyzetméteres lakásért átlagosan 120 ezer forintot kérnek el a tulajdonosok havonta, ami a keresők többségének gyakorlatilag megfizethetetlen.

Lendvainé Pető Zsuzsanna, a XIX. és XX. kerületi iroda szakmai vezetője szerint a túlkereslet miatt tavaly is nőttek a bérleti díjak. Az elmúlt hónapokban a két-három lakóhelyiséges lakások átlagos bérleti díja 120-130 ezer forint között, a legolcsóbb, egy-másfél szobás, pesterzsébeti házrészek bérleti díja 80-90 ezer forint között alakult.