A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén májusban 162 ezer forint volt, ami 9 százalékos emelkedést jelent az áprilisi adatokhoz viszonyítva, és ezzel gyakorlatilag a márciusi szintre állt vissza a piac kínálati oldala.

A korábbi Airbnb hasznosítású lakások átrendezték a piacot, a belvárosi felújított és teljesen berendezett 50 nm körüli ingatlanok esetén a 150 ezer forint bizonyult lélektani határnak, akinek sürgős volt, ezen árszint alatt hirdetve napok alatt talált bérlőt. A kínálati nyomás a berendezés nélküli, nem felújított lakások bérleti díjára is hatott, a 100 ezer forint alatt hirdetett  lakásokat szintén napok alatt kiadták.

Május elejére elfogytak az "akciós" albérletek, aminek hatására a Rentingo.com adatbázisába regisztráló bérlők is emelni kényszerültek, de az általuk ajánlott átlagos 135 ezer forintos bérleti díj még mindig nem éri el a márciusi értéket, így újra jobban kinyílt az árolló az albérletpiac kínálati és keresleti oldala között.

Tovább tart a visszarendeződés a bérbeadók által kért kauciót illetően, itt lassan már a februári szintet közelíti a piac. Májusban a tulajdonosok 23 százaléka elégedett meg 1 hónap kaucióval és 76 százalékuk kért két hónapnyi összeget a bérlőktől.

Talán soha nem változott ennyire hektikusan az albérletpiac, mint az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány okozta válság következtében. Amíg az adás-vételi szegmensben a korábbi 10-20 százalékát éri el az aktivitás, addig a bérlakáspiac továbbra is likvid, folyamatosan zajlanak a tranzakciók és érzékenyen reagál a piac kínálati és keresleti oldala is a változásokra.

Manapság nem könnyű feladat a bérleti díjat meghatározni, mert nincs két egyforma lakás, a hirdetésekben szereplő bérleti díjak pedig nem mindig tükrözik a valós piaci árat. A piaci szereplőknek segítséget nyújthat a Rentingo.com bérleti díj kalkulátora, amelyet itt érhet el.