Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ingatlan.com kutatása hivatalos adatok alapján azt vizsgálta, hogy hány évre jutó nettó átlagfizetésből jön ki egy budapesti, prágai, pozsonyi, varsói és bukaresti lakás ára. Az eredmény sorrendváltozást mutat.

Ahogy Magyarországon, úgy a többi visegrádi országban is emelkedtek a bérek, és a lakáspiacon is feljebb mentek az árak az elmúlt három évben, az ütem azonban eltérő

 - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: A bérnövekedés és a lakásdrágulás eltérő üteme átrendezte a régión belüli megfizethetőségi sorrendet is.

Budapest tűnik a legolcsóbbnak

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten kell a legkevesebbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakás árához: 8,5 évre jutó nettó átlagfizetés kell a 35,9 millió forintos ingatlanhoz.

Egy prágai lakás megvásárlásához forintban számolva közel 55 millió forintnak megfelelő cseh koronára van szükség, ami az ottani átlagbérből 8,6 év alatt jöhet össze. Varsóban szintén közel van a többiekhez, több mint 42 millió forintnyi zloty kellene egy ilyen alapterületű lakáshoz, ami 8,8 évnyi varsói átlagfizetést jelent.

Kilóg a sorból a pozsonyi piac, a szlovák fővárosban átlagosan 53 millió forint értékű euró kell az 50 négyzetméterhez - ez az összeg azonban viszont közel 11 évnyi pozsonyi átlagbérből finanszírozható.

A Visegrádi Négyeken kívül Románia fővárosában is majdnem 9,5 évnyi nettó átlagfizetés kell egy 50 négyzetméteres bukaresti lakás megvásárlásához. Bár Bukarestben csak 28,5 millió forintnyi lei-be kerül egy ekkora ingatlan, a havi nettó fizetések is jóval alacsonyabbak 252 ezer forintnak felelnek meg.

A 2018-as helyzethez képest valamennyi fővárosban drágultak a lakások a fizetésekhez képest. Akkor még Budapesten, Varsóban és Bukarestben 7,5 évre elegendő nettó átlagfizetés is elég volt. Prágában és Pozsonyban viszont több mint 8 év kellett hozzá. Ehhez képest most szinte mindenhol minimum fél-egy évvel többet kell dolgozni érte, de a fővárosok közül legalább Budapesten lehet a legrövidebb idő alatt lakáshoz jutni

- tette hozzá az ingatlan.com szakértője.