Áprilisban országosan 6787 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami ezerrel kevesebb az előző hónaphoz képest.

Duna House saját adatain alapuló becslése szerint az idei áprilisi adat országosan 37 százalékos visszaesést mutat a tavaly áprilisihoz képest, és az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz képest is 13 százalékkal gyengébb teljesítményt jelez.

A szakértők szerint ez nem szokatlan jelenség, átmeneti visszaesésről van szó, és májusban már ismét növekvő tendenciával számol az ingatlanközvetítő vállalat.

 

 

 

Egyre több eladó ingatlan közül válogathatnak a vevők

Csökkent a kereslet, nőtt a kínálat a lakáspiacon áprilisban. Az érdeklődések száma éves szinten ugyan csökkent, de az első négy hónapban 20 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év utolsó négy hónapjában a rezsifélelem enyhülésének köszönhetően. Bővebben>>>

Éledezik a jelzáloghitel-piac

További élénkülés érezhető a jelzáloghitel-piacon, áprilisra a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass, a hazai adatai alapján, 42 milliárd forintos volument becsült.

Ez az előző havi becsült adathoz képest 6 százalékos növekedést mutat, azonban számottevő, 71 százalékos csökkenést jelez az előző év áprilisi jegybanki adathoz képest.

Ahogy az ingatlanpiacon, úgy a jelzáloghitel-piacon is fokozódó aktivitást prognosztizálnak a szakértők a második negyedévben.

 

 

 

Tömegek vándorolnak el ezekről a magyar településekről

A legújabb népességadatokból kiderül, az országon belül mely részeket hagyja el a lakosság. Tavaly a 2021-es évhez képest csökkent a belföldi vándorlás, a járvány előtti évekhez képest azonban még mindig többen váltottak lakóhelyet. Többen költöznek a városokból községekbe, viszont csökkent a kistelepülésekre áramlók száma. Bővebben>>>