Becslések szerint 800 000 kockaház van ma hazánkban, és minden negyedik magyar ilyenben él: legtöbben beleszülettek, beházasodtak vagy még a szüleikkel költöztek ide. Akik pedig vásárolták, jellemzően a ház kedvező elhelyezkedése és ára miatt vették meg. A BMI Bramac friss, reprezentatív felmérésének eredményei szerint a Kádár-kockák a népszerűségi lista elején vannak, a lakosság harmada szívesen választaná ingatlanvásárlás esetén. A kockaházban lakók több, mint 90 százaléka már végzett valamilyen felújítási munkálatot, és háromnegyedük a jövőben is tervezi a korszerűsítést.

A felmérésben megkérdezettek 23 százaléka lakik jelenleg is kockaházban, és 49 százalék lakott valaha itt, de a lakosság 98 százalékának van valamilyen élménye a háztípussal – jártak már benne vagy láttak már ilyet.

A felmérés eredménye szerint a kockaházaknál csak a modern, földszintes házak keresettebbek a vásárlók körében (47 százalék). Sőt, a felnőtt lakosság 33 százaléka biztosan, vagy inkább venne kockaházat, és további 43 százalékuk pedig lehetségesnek tartja ezt. A dobogó harmadik fokán foglalnak helyet a tetőtér beépítéses családi házak (30 százalék), majd negyedik helyen a többszintes családi házak (25 százalék) és a TOP5-ös lista végét a tégla társasház zárja (20 százalék).

Eladni is érdemes

Bár árazásukban nem térnek el jelentősen a többi téglaháztól, mégis jobb vétel lehet, mert itt valamivel biztosabban tudható, mi a műszaki tartalom. Sokaknál előnyt élvez, hogy remek felújítási „alapanyag” több okból is: strapabíró, jól alakítható, időt álló.

Amiért azonban a fiatalok is felfigyeltek rá, hogy az arányai miatt a most trendi minimál stílushoz rendkívül jól passzol” – fejtette ki Jóna Péter, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértője. Irodájuk ügyfeleinek mintegy háromnegyede keres felújított házat. A kutatást szerint a kockaházat kereső vevők 41 százaléka venne felújított ingatlant. A szakértő szerint e mögött az állhat, hogy ők nagyobb arányban vállalnak be felújítást, mint a többi háztípus iránt érdeklődők. Eladási oldalról nézve pedig az ilyen, jó minőségben felújított ingatlanok ára az újépítésű családi házakkal is versenyre kel.

A kockaházak állapota vegyes, de összességében felújított, újszerű, közepes vagy jó állapotról számolnak be a benne lakók (83 százalék), és kevesebb, mint ötödük vallja otthonát befejezetlennek vagy felújítandónak.

Lakóikra jellemző, hogy a felújításra folyamatosan költöttek. A kutatás szerint a kockaházasok mintegy 10 százalékkal többen fognak a felújítási munkába, mint akik máshol laknak. Összességében nagyobb arányban végeztek felújítási munkákat a Kádár-kockákon (91 százalék), mint a többi háztípuson (83 százalék), és a jövőben is többen terveznek korszerűsítéssel (74 százalék vs 70 százalék).

Eddig a külső ajtó/ablakcsere (72 százalék), burkolatok/padlók cseréje (67 százalék), fürdőszoba teljes felújítása (60 százalék), fűtéskorszerűsítés (61 százalék) volt a leggyakoribb, ez a sorrend egyébként nemcsak a kockaházakra igaz, hanem más típusú otthonokra is. A kockaházak lakóinak közel fele tervez továbbá külső ajtó/ablakcserét, illetve tetőcserét (45 százalék).

„Ha energetikai korszerűsítésről van szó, a tető az egyik legfontosabb pontja a háznak, hiszen a legtöbb hő egy rosszul szigetelt tetőn és a födémen keresztül szökhet ki. Nem érdemes a felújítást halogatni, így elkerülhető a ház nem gazdaságos fenntartása vagy nagyobb károk is, amelyek a tető állapotából fakadnak” – hívja fel a figyelmet Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere. A tervezést azért is érdemes időben elkezdeni, mivel egy jó minőségű, de alapfelszereltségű tető anyagköltsége, a tetőfedő munkadíja nélkül, akár 1,2-1,4 millió forintba is kerülhet – derül ki a kockahazteto.hu oldal kalkulációiból.

Járványhatás

A vírushelyzet , az otthoni munkavégzés elindított egy kifelé költözési trendet. Egyre többen vásárolnának belvárosi lakás helyett külvárosi, vidéki házat – magyarázza Jóna Péter, majd az árakkal kapcsolatban hozzáteszi, a Budapest környéki települések 98 százalékánál a megnövekedett kereslet a kínálati árak emelkedésében is tetten érhető, de így is átlag 25 százalékkal olcsóbban lehet hasonló adottságú ingatlant venni, mint a belvárosban.