A lakáspiacot a járvány alaposan lefékezte, de a gyerekes vagy gyerekeket vállaló családoknak szóló támogatások továbbra is ösztönzőleg hatnak. Idén júniusban az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások következő 12 hónapra vonatkozó várakozásai az idei első negyedévhez képest érezhetően javultak. (Igaz mindez a pesti belváros és a dél-pesti panelek kivételével minden szegmensre.) Kelet-Magyarországon alig változtak a kilátások, de Nyugat-Magyarországon minden szegmensben jelentős a javulás a GKI felmérése szerint.

Óvatosabbá váltak a háztartások

A lakásvásárlást és építést illetően a lakossági várakozások 2020 második negyedévében nagyot estek, aztán az idei első negyedévig felmérésről-felmérésre javultak. Idén júniusban kissé megtorpant ez a trend, a háztartások valamelyest óvatosabbá váltak - írja  a GKI.

A 2021. júniusi felmérés során 58 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 187 ezer háztartás szándéka valószínű volt. Ezek a számok csaknem megegyeznek a 2020 negyedik negyedévi felvétel adataival.

A lakáspiaci indexek a tavalyi második negyedévben fogtak padlót, az első járványhullám érezhetően megfogta a keresletet. Azóta azonban fokozatos javulás érezhető.

A GKI–Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűrítik egyetlen számba) negyedéves alapon 5, éves alapon 13 ponttal nőtt. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index 4, illetve 4, illetve 16 ponttal növekedett. A fővárosi index csaknem elérte, az országos indexé már kissé meg is haladta pandémia előtti szintjét.

Országos átlagban a felmérés válaszadóinak enyhe többsége a használt lakások árainak emelkedésére számít a következő 12 hónapban. A vidéki körzetekben az áremelésre spekulálók aránya megközelíti a kétharmados arányt. A fővárosban az áremelkedést és a stagnálást előre vetítők aránya nem különbözik lényegesen (44-46 százalék).

Tovább nőnek az árak a lakáspiacon

Az új építésű lakáspiacon várt fellendülés a várakozások szerint az árakban is megjelenik majd. Budapesten is, de különösen a vidéki régiókban az áremelkedésre számítók aránya nagyon magas, árcsökkenést alig jósol valaki.

A lakásbérleti piac is az élénkülés jeleit mutatja. A fővárosi piaci bérlakások esetében 2021 első negyedévében még a bérleti díjak stagnálására számítók voltak jelentős többségben, júniusban már az emelkedést várók kerültek érezhető többségbe. A vidéki körzetekben a stagnálást valószínűsítők maradtak többségben, de Kelet- és Nyugat-Magyarországon is növekedett a várható díjemelkedés mértéke a GKI elemzése szerint.