A lakásárak csökkenése összhangban van a járvány első hullámában látható kereslet és hirdetésfeladások mérséklődésével, előbbi 10-40 százalékkal, utóbbi 10-30 százalékkal csökkent március-áprilisban.

A használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest 60 százalékkal voltak drágábbak a második negyedévben, az előző negyedévhez képest 8 százalékos volt a hanyatlás. Az új lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal még növekedni is tudott.

Az ingatlan.com adatai szerint októberben a használt lakások és házak kínálata 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és országosan 142 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés található a kínálatban.

A használt lakások és házak iránti érdeklődések száma 19 százalékkal volt kisebb október első három hetében tavalyhoz képest. Az októberben bejelentett kedvezményeknek is köszönhetően az új lakóingatlanok iránti kereslet viszont 40 százalékkal nagyobb mint tavaly ilyenkor.

A járvány továbbra is bizonytalanságot okoz a piacon, sokan kivárnak a lakásvásárlással és -eladással az állami támogatási rendszer másfél hónap múlva életbe lépő bővítése - ezen belül a csokos lakásoknál az illeték elengedése, a felújítási támogatás és a lakásépítési áfa csökkentése miatt.