Újabb korrekció a lakáspiacon - ez vár a vevőkre, az eladókra és a bérlőkre

A lakáspiaci cégek kilátásai 2019 közepe óta romlanak, erre áprilisban még a járvány is "rátett egy lapáttal". A júliusi felmérés során enyhe pozitív korrekció következett be mind országos átlagban, mind a fővárosban az egy negyedévvel korábbihoz képest, de a kilátások még így sem igazán derűlátók - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. Az előrejelzések alapján a következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 5, vidéken 8-13 százalékkal eshet.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 2. vasárnap, 13:10
Fotó: MTVA Fotó

A lakáspiaccal kapcsolatban lévő cégek várakozásai 2020 áprilisában - nagyrészt a koronavírus okozta negatív hatások következtében - lényegesen romlottak a januárihoz képest. Júliusban enyhe pozitív korrekció következett be mind országos átlagban, mind a fővárost illetően. A GKI fővárosi lakáspiaci indexének értéke júliusban áprilishoz képest csaknem 5 ponttal emelkedett (az áprilisi 14 pontos zuhanás után), míg az országos jelzőszám 3 pontos emelkedést mutat (az áprilisi 15 pontos esés után). Az előbbi index éves alapon 23, az utóbbi 21 pontos csökkenést jelez. A fővárosi és vidéki lakáspiaci folyamatok némileg különböznek egymástól - írja friss elemzésében a GKI.

A fővárosi cégek körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest összességében valamelyest javultak. A nem panel társasházi lakásoknál az egyéb budai térség, valamint a pesti oldal esetében némi javulás érezhető csakúgy, mint a teljes panel- és családi ház-piacon. Ezzel szemben a vidéki körzetekben lényegében az egy negyedévvel korábbi kilátások köszöntek vissza.

A lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozásokban is tetten érhető a főváros-vidék differencia. A fővárosban számottevő többségbe kerültek az értékesítési árak stagnálására számítók (55 százalék), csökkenő árakat 35, míg áremelkedést 10 százalék jósol.

Az előrejelzések alapján a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 5 százalék körüli árcsökkenés várható - szemben az áprilisi 9-10 százalékos csökkenési várakozással.

A keleti régióban továbbra is általános az árcsökkenési várakozás, átlagosan 12 százalékos esést jósolnak, míg a válaszolók 20 százaléka stabil árakat vetít előre. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 29 százaléka stagnáló, 71 százaléka mérséklődő árakra számít, ez alapján 7 százalék körüli potenciális árcsökkenés várható.

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 70 százaléka, stagnálásra 24 százaléka, növekedésre 6 százaléka számít. A várható díjcsökkenés mindhárom vizsgált régióban 10 százalék feletti csakúgy, mint egy negyedévvel korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK