Meglepő kettősségről ír a portál friss elemzése. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint a nyár óta csökkenő budapesti kereslet miatt egyre tovább tovább tart az ingatlanok értékesítése, ami növekvő kínálattal párosul. A két hatás pedig összességében lelassíthatja a fővárosi árnövekedést. A visszaesés azonban nem egyformán érinti a különböző árkategóriába tartozó lakásokat. Míg az olcsóbb lakásoktól elpártoltak a vevők, a drágábbak iránt nő az érdeklődés.

Június óta a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet majdnem 50 százalékkal, a 30-40 millió forintos lakásoknál pedig 17 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 40-50 millió forintos kategóriában 10 százalékos a keresletcsökkenés. Ezzel szemben az 50-70 millió forintos sávban gyakorlatilag az eddigi szinten stagnál az érdeklődők száma. Az elemzésből az is kiderül, a 20-30 milliós kategória kínálat tavalyhoz képest mintegy 25 százalékkal csökkent.

A drágább lakások iránt ugyanakkor erősebb a kereslet: a 70-80 millió forintos táborba tartozó lakásokra 6 százalékkal, a 80-90 milliós ársávba tartozókra pedig 16 százalékkal lett nagyobb az igény. Igaz, összességében az érdeklődők száma alacsonyabb, a 70-80 milliós lakásokat például ötöd annyian keresik, mint a 30-40 milliós ingatlanokat - olvasható az elemzésben.