Ezek most a legkelendőbb lakások - friss elemzés érkezett

Augusztusban is folytatódott az ingatlanpiaci élénkülés, a tranazkciók száma majdnem elérte a tavalyit, a lakáshitelek összege pedig nőtt is az előző hónapban – idézi a Duna House hétfőn közölt összesítését az MTI.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 14. hétfő, 17:39
Fotó: Pixabay

Adataik alapján az ingatlanpiac augusztusban majdnem 12 ezer adásvétellel zárt, a 77 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel pedig 11 százalékkal több, mint egy éve, és 20 százalékkal haladja meg az előző havit.

Az adatok részletezéséből kiderül, Budán csökkent a 40 négyzetméter alatti, és nőtt a nagyobb lakások iránti kereslet. A legnagyobb részt a 40 és 60 négyzetméter közötti lakások tranzakciói tették ki. Budán az ennél nagyobb lakások is kelendőbbek voltak tavalyhoz képest, míg Pesten csökkent a nagyobb lakásokra kötött adásvételek száma.

Budán a négyzetméterárak többsége meghaladta a 700 ezer forintot, Pesten pedig az 500 ezer és 600 ezer forint közötti ár dominált.

A legnagyobb érdeklődést a II., a XI., és a XIII. kerületben mérték, míg a legcsekélyebbet a déli peremkerületekben, valamint a X. és XVII. kerületben.

Vidéken jóval olcsóbban jutottak a vevők új otthonhoz, 46 százalék 250 ezer forint alatti négyzetméteráron.

Országszerte nőtt az értékesítési idő, és mérséklődött a befektetői célú ingatlanvásárlás. Arányuk a fővárosban különösen nagy mértékben, 47 százalékról 26 százalékra esett vissza.

2020-ban 130 ezer körüli tranzakcióval számol az idén a DH, ha a járvány második hulláma nem korlátozza az ingatlanközvetítést, és folytatódik a fellendülés. Év elején még 130 ezer és 150 ezer közötti tranzakciószámot valószínűsítettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK